Ordu'da fındık üreticilerinin dört gözle beklediği fındık fiyatları açıklandı. Ancak açıklanan rakamlardan fındık üreticisi pek memnun kalmadı.
Levant kalite fındık için taban fiyat 133 TL, Giresun fındığı için ise 135 TL olarak belirlenmesinin ardından Ordulu üreticiler, açıklanan bu fiyatların kendilerini ekonomik olarak rahatlatmadığını belirterek, rakamların yetersiz olduğunu ifade etti. Üreticiler, fiyatların maliyetleri karşılamadığını ve daha yüksek bir taban fiyat beklentisi içinde olduklarını dile getirdiler.
“Fındık İçin Gidişatı İyi Görmüyorum”
Fındık yetiştiricilerini küstürdüklerini, ilerleyen yıllarda bu durumun üretime de yansıyacağı kanaatinde olduğunu belirten fındık üreticisi Recep Yılmaz, “Fındık fiyatı en az 150 TL olarak açıklanmalıydı. Üretici olarak gübresi, mazotu, işçiliğini hesap edersek bunun altından kalkamayız. Açıklanan fiyat üreticinin masrafı ile kafa kafaya geliyor. Açıklanan fındık fiyatı ile üretici, zarar ya da kar elde etmez. Bende bir üretici olarak fındık için gidişatı iyi görmüyorum, ürünü doğunun insanlarına bırakırız gibi geliyor. İşçilik zor, doğunun insanı da fındık toplamaya alışmış durumda. Yevmiye fiyatları konusunda onların dediği oluyor çünkü mecburuz onara toplatmaya. Anlayacağınız bu işin altından biraz zor çıkarız ama herhalde fındık işinden de vazgeçeriz gibi gözüküyor. Olan biz üreticiye olur.” açıklamasında bulundu.
Çay Üreticisi, Fındık Üreticisinin Yanında!
“Üretici, bir başka üreticinin halinden anlar” diyen çay üreticisi Ramazan Ekiz, fındık üreticisinin halinden anladığını ifade ederek, açıklanan rakamı düşük bulduğunu şu sözlerle aktardı; “Benim fındığım yok ama açıklanan rakamı fındık üreticisi olanlar için az buluyorum. Fiyat, en az 150 lira olarak açıklanmalıydı. Ben çay üreticisiyim, bir üretici olarak fındığı olanları anlayabiliyorum. Emeği, masrafı çok olan bir ürün ve üretici de emeğinin karşılığını almayı hak ediyor elbette.”
Fındık Üreticisi, Yevmiye Fiyatlarını Nasıl Karşılayacağını Düşünüyor!
Açıklanan rakamı yetersiz bulduğunu belirten bir başka fındık üreticisi Hüseyin Yılmaz, “Benimde köyde bahçelerim var bir üretici olarak açıklanan rakamı yeterli bulmuyorum. 1500 TL yevmiye verilecek şuan da nasıl vereceğimizi bilmiyorum. Ben şimdi şunu düşünüyorum acaba topladığımız fındık amelenin parasına yetecek mi? Fındığı hemen satmayalım desek amele parasını vermek için mecburuz satmak için. Emekli maaşımız ile karşılamaya çalışacağız ama çok zor. Alternatif başka bir tarım işi yapmaya kalksak 100 yıllık bahçeleri söküp yeni bir ürün dikmek kolay değil. Yapabileceğimiz de kısıtlı alan zaten bir mısır yetiştirmek mümkün onun da emeği ve fiyatları fındıktan farklı değil.” diye konuştu.