Talebi Var, Alımı Zor!
Bir Kelime, İki Hece, Bilin Bakalım Nedir Bu Bilmece? 
KONUT!’
Ordu Genç İş İnsanları Derneği Başkanı ve aynı zamanda İş İnsanı olan İnşaat Sektörü Temsilcilerinden Altuğ Sönmez, Ordu’da ki konut fiyatları, tercih edilen konut boyutları ve aynı zamanda İstanbul ve bölgesi için konuşulan olası deprem riskinin, konut fiyatlarına etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Şuan ki ekonomik politikasının konut fiyatlarındaki artışı dizginlediğini belirten İş İnsanı Altuğ Sönmez, Ordu’da uzunca bir süre imarın kapalı olmasından kaynaklı arz-talep dengesi bozulduğunu ve dolayısıyla stoklarda azalma yaşandığını dile getirdi.
 

“Fiyatlar Yükseldi, Satışlar Azaldı”
Mevcut dairelere olan talebin artmasından dolayı fiyatlarda artış yaşandığını söyleyen Sönmez, “Şuan da ekonomi politikası gereği faizlerin yükselmesinden dolayı, kredi imkanlarına erişim zorlaştı. Bundan dolayı da fiyatların yükselmesine rağmen satışlar azaldı. İşletmeler de kendi döngülerini sürdürebilmek için yaptıkları kampanyalar ile fiyatlarını geri çekmeye başladılar. Tabi bu belli oranda olabiliyor, sürdürülebilir bir durum değil.” dedi.
Sönmez, “Sonuç olarak konut fiyatları, maliyetlerin artmasına rağmen bir senedir ciddi anlamda artış göstermiyor. Ekonomik politikasından dolayı o enflasyonun geri gelmesini de sağlayacaktır. O bunu bu şekilde ilerletiyor. Fiyatlar çok artmış durumda değil. Ama Ordu özelinde diğer şehirlere göre biraz daha artış olduğunu, az öncede belirttiği gibi ar-talep dengesi, imar düzenlemesinin 3 sene uzamasından dolayı artışı vardır.” diye konuştu. 

Küçük Dairelere Büyük İlgi!
Konut satışlarında, dairelerin metrekaresi olarak en çok talep gören boyutlara değinen Altuğ Sönmez, Konut satışlarının, kişilerin tercihine ve ekonomik imkanlarına göre değişiklik gösterdiğini belirtti. Sönmez, son dönemlerde 1+0, 1+1 ve maksimum büyüklük 2+1 satışların gerçekleştiğini söyleyerek, konut satışlarında düşük metrekare olan evlerin daha çok tercih edildiğini ve bu durumun da insanların alım gücünün düşmesinden kaynaklı olduğunu belirtti. Dolayısıyla bu ortamdan dolayı insanların mecburen minimaliz yaşamı tercih etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Altuğ Sönmez, yatırım için alınıyorsa ise küçük para ödemeyi tercih ettiklerini söyledi. 

Deprem Riski, Konut Fiyatlarını Etkiliyor!
6 Şubat’ta Hatay merkezli yaşanan ve 10 ilin etkilendiği yıkıcı depremlerin, konut fiyatlarına olan etkisine değinen İş İnsanı Altuğ Sönmez, Türkiye’nin bir deprem kuşağı bölgesi olduğunu ve altyapı olarak bu tür bir afete karşı yeterince hazır olmadığını belirtti. 
Hükümetin, İstanbul başta olmak üzere tüm illerde deprem riskine göre hazırlıklar yaptırdığını belirten Sönmez, kentsel dönüşüm yasalarının bunları düzenlediğini ve teşvik olduğunu söyledi. 

Ulusal basında ve kamuoyunda sıkça konuşulan olası İstanbul depremi ile ilgili örnek veren Altuğ Sönmez, Türkiye’nin kalbi olarak nitelendirdiği İstanbul’da yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığını ve böyle bir afet karşısında tüm ülkenin olumsuz etkileneceğini ifade etti. Sönmez, yaşanan 6 Şubat depremiyle beraber, İstanbul sakinlerinde ‘ya deprem olursa!’ paniği ile birlikte Anadolu bölgesine ve özellikle yaşanabilir bir şehir olmasından kaynaklı Ordu’ya bir göç olduğunu söyledi. Yaşanan bu tercih ile birlikte, konutlarda arz-talep dengesinin etkilendiğini ve fiyatların bu duruma göre şekil alabildiğinin altını çizdi.