Akkuş Ziraat odası Başkanı Ahmet Kaya, geçtiğimiz hafta ekimine başlanılan ve marka olma yolunda büyük bir ilerleyiş sergileyen Akkuş şeker fasulyesinin, ilçeye kazandırımları hakkında açıklamalarda bulundu.

Akkuş şeker fasulyesinin, daha önceden vatandaşın kendi ihtiyacını karşılayacağı kadar üretimi gerçekleştirilen ve pazarı olmayan bir ürün olduğunun altını çizen Akkuş Ziraat odası Başkanı Ahmet Kaya, bugün gelinen sürece dair şu açıklamalarda bulundu; 

“Coğrafi işareti 2007 yılında başladı 2010 yılında coğrafi işaretini aldıktan sonra ise gerek ulusal basınlarda gerek yerel basınlarda gerekse Türkiye içinde ve dışındaki fuarlara götürerek ürünümüzün tanıtımını yaptık. Dolayısıyla her geçen gün arz ve talep artmaya başladı. Bundan sonra da üretiminin arttırılmasıyla ilgili çeşitli çalışmalar ve projeler yaptık. Organik projeler hayata geçirdik ve bunun içerisinde üreticilerimize organik gübre dağıtımı gerçekleştirerek üretime teşvik sağladık. Bu çalışmaların yanı sıra devlet teşviği de gerçekleşince üretimimizi bir miktar arttırdık. 5-10 ton arası gerçekleşen üretimimiz bugünkü rakamlara baktığımızda 947 tonlara kadar ulaşmış oldu.”

Whatsapp Image 2024 05 27 At 14.42.56 (1)

Sulama Projesi ile Üretim Artacak!

Şuan da gerçekleştirilen üretimin dışında artış yaşanamayacağını ifade eden Başkan Kaya, bunun nedenlerine ve çözüm yollarına; “Fakat bu saatten sonra 1 kg fasulye üretimimizi arttırmamızın imkanı yok. Fasulyemizin üretiminde birinci ana kol sulama suyu. Şuan da mevcut üretim yapan üreticilerimiz evlerindeki içme suyunu dahi evlerinde fasulye sulamak için kullanıyorlar. Şimdi fasulyemizin yoğun ekildiği meyveliğin içinde boşa akan bir dere suyumuz var. Burada bu dereyle alakalı sulama suyuna dönüştürülmesi için bir proje yaptık. Proje paydaşımız, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdır. Bu projemizi DOKAP Başkanlığı’mıza sunduk ve 2024 yılı içerisinde yetişecek şekilde projemizin hayata geçmesini bekliyoruz. Eğer projemiz hayata geçerse 2-2 bin 500 tonlara ulaşacağız. Şuan da 11 bin 500 dekar alanımız işler vaziyette. Sulama suyumuzda hayata geçtiği zaman 14 bin dekar daha alan ilave edilecektir ve yaklaşık 30 bin dekar alan ile üretimimizi gerçekleştireceğiz.” açıklamalarıyla değindi.
Akkuş Şeker Fasulyesinin Marka Olması Yolunda, Tüm İmkanlar Seferber Ediliyor

Akkuş Şeker Fasulyesinin ilçe ekonomisine olan katkısından bahseden Başkan Ahmet Kaya, “Biz ürünümüzün Avrupa pazarlarında bulunması ve rahat pazarlanabilmesiyle alakalı AB sevkiyatına başvurumuzu yaptık. İnşallah çok yakın zamanda da başvurumuz sonuçlanacaktır. Ondan sonra Avrupa Ülkelerine bunu taşıyacağız. Fiyatını bizim belirlediğimiz ve yine aynı zamanda üreticilerimizin Pazar sorunu çekmemesi için tarım Bakanlığı’mızın da çıkartmış olduğu sözleşmeli tarıma geçiş yapıyoruz inşallah. Alıcımız karşı tarafta hazır. Biz önce üreticilerimize üretici temsilcisi olarak, Ziraat Odası Başkanlığı olarak sözleşmelerimizi yapacağız. Peşinden de, alıcı firma ile sözleşmelerimizi yapacağız. Buradaki önemli olan şey üreticimizi teşvik edeceğimiz, tarımınızı yapın. Biz diyoruz ki, ‘bakın pazarınız hazır’. Böylelikle bugün ilçemizde 2-2 bin 500 ton fasulye satıldığı zaman bugünkü fiyat üzerinden dünya bir gelir yapıyor. Bu şekilde çalışmamız var tabi bu çalışmalarımıza Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Tarım İl Müdürlüğümüz, Ordu Valiliğimiz, DOKAP Başkanlığımız, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız ve STK Başkanlıklarımız hatta Milletvekillerimiz bu projeye çok önem veriyorlar. Dolayısıyla projelerimizde ve üreticilerimize karşı Ziraat Odası Başkanlığı olarak bir sıkıntı çekmiyoruz, bundan sonra da inşallah çekmeyeceğiz.” diye konuştu.
Üreticilerimiz Üretmekten Korkmasın, Pazarınız Biziz!

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, üreticilerin ekim ve biçim süreçlerinde yaşadıkları sorunlara değinerek, bu sorunlar için gerçekleştirdikleri çözümlere şu açıklamalarla değindi;

“Ürünümüzün rahat pazarlanabilmesiyle alakalı ilçemize son sistem bir paketleme tesisi hatta ürünlerimizin raf ömrünün arttırılmasıyla ilgili sistemlerde kurduk. Bundan yana hiçbir sıkıntımız yok. Daha önceden üretilen ürünlerimiz hasattan önce elle, ayakla ve ya sopayla kapsülünden ayrılma işlemi vardı, fasulyenin içerisindeki bozuk fasulyeleri seçme sıkıntılarımız vardı. Bunlarla alakalı da, kapsülünden ayırma makinesini DOKAP Başkanlığı’mıza, Tarım İl vasıtasıyla aldırdık. Şuan da 7 tane makinemiz mevcut. Bunu üreticilerimize yaptırıyoruz. Sınıflandırma ve paketleme işlemini de yapıyoruz. Üretici, ürününün raf ömrünün artmasını isterse onu da yine paketleme tesisimizde sistemden geçirmek kaydıyla gerçekleştiriyoruz.” 

“Gençleri Üretime Teşvik Ediyor”

“Bundan sonra üreticimizin, az birim alandan az çalışarak çok ürün alabileceğini sizler vasıtasıyla duyurmak istiyorum.” ifadelerinde bulunan Başkan Kaya, “İlçemizde kalkınma projesi olan bu üretimle dışarıdan gelen gençlerimiz, sulama projemizi de hayata geçireceksek muhakkak geri döneceklerdir. Gurbetteki insanlarımızda her gün onlarca, yüzlerce telefon alıyoruz. Ne yaparsak geri dönebiliriz, bize nasıl yardımcı olabilirsiniz, bizleri orada ne tutabilir diye. Biz de bunları konuşarak istişare ediyoruz, fikir alışverişleri yapıyoruz. Devletimizin başındaki insanlarla görüşme imkanları sağlayarak el birliğiyle daha ileri gitmek için elimizden gelenleri yapıyoruz.” açıklamalarında bulundu.