Ordu’da Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde de bayramlaşma havası sürüyor. Bayram geleneklerinin zamanla değişmesi üzerine Ordulu vatandaşlarla bir araya gelerek eski ve yeni bayramlar arasındaki farkları sorduk. Vatandaşların ortak görüşü, eski bayramların daha sıcak ve samimi olduğu yönünde.

“Eskiden Büyükleri Sayma, Küçükleri Sevme Vardı”

56 yaşındaki Celal Yiğit, bayramların eski tadının kalmadığını dile getirerek, “Eskiden her tarafa gitme vardı. Büyükleri sayma, küçükleri sevme vardı. Gelenek görenekler vardı. Ama şimdi yeni nesil bayramda tatile gidiyor. O yüzden eski bayramların tadı yok. Aile bağlarının zayıfladığını görüyoruz. Ben kendi çocuklarıma bu değerleri öğretmeye çalışıyorum” dedi.

“Bayramlar Artık Sosyal Medya Üzerinden Kutlanıyor”

Vatandaşlardan Hasan Aktaş ise teknolojinin bayramlardaki yüz yüze iletişimi azalttığını belirtti. Aktaş, “Eskiden büyüklerin ayrı bir tadı vardı. Ellerini öperdik, bize şeker, yumurta, helva verirlerdi. Şimdi herkes telefon üzerinden mesaj atıyor. Eski bayramlarla kıyaslanabilir mi? Sosyal medya insan ilişkilerini zayıflattı” ifadelerini kullandı. Eskiden bayram günlerinde cami çıkışında helva yarışmaları yapıldığını da anımsatarak, bu tür geleneklerin artık unutulduğuna dikkat çekti.

“Bayram Hasret Çekenler İçindir”

Bayramların özlem duyanlar için ayrı bir anlam taşıdığını söyleyen Yüksel Çetin, “Eski bayramları çok özlüyoruz. Eski bayramların ruhunda büyük bir maneviyat vardı. 5 çocuk babasıyım, torunumu göremedim. Özlüyorum onu. Bayramda vefasızlık olmaz. Hiç yoktan bir telefon açarak büyüklerin bayramını kutlamak gerekir” dedi.

Bayramların aileleri bir araya getiren önemli günler olduğunu vurgulayan vatandaşlar, geleneklerin yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını istiyor. Bayram sevincinin paylaşarak arttığını belirten Ordulular, eski bayramların sıcaklığını özlemle anıyor.

Kaynak: Haber Merkezi