SAĞLIK

GECE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞININ NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Diyetisyen Büşra Sena Alper gece yemek yeme alışkanlığının nedenlerini ve çözüm yollarını açıkladı.

Abone Ol

Gece yemek yeme alışkanlığı  birçok insan için gün sonunda keyif veren küçük kaçamak ve zararsız bir alışkanlık olarak görülüyor. Ancak yapılan araştırmalar gece yemek yiyen insanlarda  kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet ve reflü görülme oranlarının yemeyen insanlardan daha yüksek olduğu hatta bu kişilerde depresyon ve uyku problemlerinin de sık görüldüğü gözlemlenmiş.

Aslında gece yemek yeme alışkanlığının temelinde duygusal sebepler daha çok yatsa da gündüz düzensiz ve yetersiz beslenme sonucu oluşan enerji açığını kapatmak için geç saatlerde kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz. Bu yüzden gün içerisinde kendinize en uygun beslenme saatlerini bulmalı ve besin değeri yüksek gıdaları tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Gece yemek yiyen çoğu kişideki ortak etken olan Duygusal açlığa değinecek olursak; gece geç saatte buzdolabının karşısında yemek seçmeye çalıştığınız o an aslında fiziki bir açlığı değil de o sıralar yaşadığınız üzüntü, stres ya da hissettiğiniz yoğun baskıyı yemekle kapatmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Peki bu alışkanlıktan kurtulmak mümkün mü ? Elbette mümkün. Kurtulmak için sadece biraz emek, sabır ve düzen gerekiyor.

Öncelikle yapmanız gereken bu alışkanlığınızın sebebini belirlemek;

Gün boyunca yetersiz beslenme sonucu mu bu ihtiyacı hissediyorsunuz yoksa bahsettiğimiz duygusal sebeplerden dolayı mı açlık hissediyorsunuz bunu anlamanız gerekiyor.

Sebebini belirledikten sonra ise yeni alışkanlıklar edinip bunu rutin haline getirmek gerekiyor. Örneğin yemek yeme ihtiyacınızın sebebi gün içerisinde yetersiz enerji almaksa rutinin bir parçası olarak bir yemek planı oluşturmak faydalı olabilir. Öğünleri planlamak ve besleyici yiyecekler atıştırmalıklar tüketmek bu konuda size yardımcı olacaktır.

Eğer yemek yeme ihtiyacınızın sebebi üzüntü, kaygı ve stres gibi çeşitli sebeplerse endişeli ve gergin hissedildiğinde rahatlamak için yemekten farklı bir yöntem bulmaya çalışılmalıdır. Rahatlama egzersizleri, gece yeme sendromu ve aşırı yeme gibi yeme bozuklukların yönetimine yardımcı olabilir. Uzman desteği, germe, nefes egzersizleri, meditasyon, sıcak banyo,  ve hafif egzersizler  rahatlamaya faydalı olabilecek yöntemler önerilmektedir.

Bu rutinleri hayatınıza daha kolay ve doğru şekilde adapte edebilmek için özellikle bir diyetisyenden ve uzman psikologtan destek alabilirsiniz.