Modern tıp her geçen gün gelişiyor, tedavi yöntemleri dijitalleşiyor. Ancak bazı uygulamalar var ki, ne modası geçiyor ne de unutuluyor. Binlerce yıldır uygulanan geleneksel bir tedavi yöntemi olan hacamat, günümüzde de tartışılmaya devam ediyor.
Ordu’da vatandaşlara mikrofon uzattık, hacamat hakkındaki görüşlerini sorduk. Kimileri düzenli olarak yaptırdığını ve faydasını gördüğünü belirtirken, kimileri ise kararsız ya da uzak durma eğiliminde.
Bir vatandaş, hacamatı düzenli olarak yaptırdığını belirterek şunları söyledi:
“Evet yaptırıyorum. Faydası, vücuttaki pis kanı alıyor.”
Bir başka vatandaş ise temkinli yaklaştığını ifade etti:
“Valla lüzum etmedi, denemedik. Kimi faydası var diyor, kimi yok. Ortada kaldık. Korkutucu geliyor ama çokları da faydasını gördüğünü söylüyor. Allah nasip etmesin belki de yaptırırız, kesin de konuşamam tabii.”
Hacamatın hijyenik koşullarda yapılmadığında olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünen bir vatandaş ise şunları dile getirdi:
“Çevremde yaptıranlar vardı. Genelde iyi bir yerde yaptırmadıkları için jilet izi kaldığını söylüyorlar. Bilimsel bir dayanağı olduğunu düşünmüyorum. Eski adetlerden kaynaklı bence.”
Olumlu görüş bildiren bir başka kişi ise hacamatın çevresindeki kişilere iyi geldiğini belirtti:
“İyi bir şey diye düşünüyorum. Çevremde yaptıran var. Daha iyi hissettiklerini biliyorum. Bel fıtığı vardı, iyi gelmiş. Bir çare olarak onu da denemiş.”
Olumsuz görüş belirtenler de vardı:
“Yaptırmadım, yaptırmayı da düşünmüyorum.”
Geleneksel yöntemlerle modern tıbbın buluşma noktalarından biri olan hacamat, halk arasında halailgi görmeye devam ediyor. Ancak yöntemin bilimsel etkileri konusunda kesin bir görüş birliği bulunmuyor. Uzmanlar, uygulamanın mutlaka steril ortamlarda ve ehil kişiler tarafından yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Hacamat, bir kesim için doğal bir şifa kaynağı, bir kesim içinse sadece geçmişten gelen bir alışkanlık. Görünen o ki, bu kadim yöntem daha uzun süre tartışılmaya devam edecek.