Değerli dostlar! Bir fındık mevsimi daha geldi geçti. Bu hengamede sizlerden biraz uzak kaldım. Şimdi fındıkçının çilesini sizlerle paylaşayım.

Değerli dostlar! Fındıkçının çilesi eğer kendi işini kendi yapamıyor sa (ki yapamıyor) çilesi bitmez) ışkın alma bahçe temizlemeden başlayalım. İşçi ışkın almaya 700 tl istiyor, dal kesme yevmiyesi 1000 kağıt.Tırpancı yevmiyesi 2000 papel,Gübresi, ilacı onları hiç hesaba katmıyalım,derken geldi fındık hasadı: Fındık hasadı yaklaştığı zaman, valilik,belediye fındık işçi yevmiyesi ve çalışacak işçi yaşı hakkımda bir karar alır. Bu sene valilikçe alınan karar işçi yevmiyesi 448 Tl aşçı yevmiyesi 600 tl. çuvalcı ve dayıbaşı yevmiyesi 600 ar tl. Çocuk işçi çalıştırmak yasak. Valiliğin aldığı fiyat kararları makul. Fakat şimdi buradan soruyorum yukarıda belirtilen ücretle işçi çalıştıran varmı? El cevap" Hey haaat nerede?" Bu sene ödenen ücret işçi 700 tl hiç bir iş yapmayan bahçede sadece oturup keyif çatan amele başı 1400 tl, Çuvalcı 1400 tl aşçı çift yevmiye 1400 tl. Bu sene fındık toplatan vatandaş kafadan günde 2100 tl. ödedi. Peki bu kararlar uygulanmayacaksa niçin alınıyor?

Çocuk işçilere gelince Güney doğudan gelen vatandaşlarda Allah c.c. bereket versin çocuk bol iki üç aile birleşiyor 15-16 kişi olduk deyip kapıya geliyor; altı kişi büyük onlarda amele başı,çuvalcı, aşçı gerisi 12 yaşın altında 10-11 12-13 yaşlarında çocuklar hani çocuk çalıştırmak yasaktı?

Güney doğudan gelenlerin başlarında birde komisyon belası var: Çıkıyor bir kişi en az yüz tane adam topluyor ve bunları bahçe sahiplerine dağıtıyor her işçiden de en az yüzde 10 komisyon alıyor. Yani çalışan işçi 600 tl ye çalışıyorsa günlük 60 tl sini bu asalaklara ödemek zorunda adamda yüz işçi varsa 60x100= günlük 6000 tl havadan para,birde bu dayıbaşılar ikişer bin lirada kandırabilirlerse işverenden alıyorlar. Gel keyfim gel.

Şimdi gelelim başka bir yaraya: Bu işçi yevmiyeleri neden ayaklanıyor? Vatandaş İstanbulda veya başka bir şehirde oturuyor, fındık mevsiminde geliyor Orduya 500 kg fındık yapıyor tabi az fındığa işçi bulamıyor ve " Bende yevmiye 700 tl gelin çalışın" bir gün çalıştırıyor. Üç beş kişi böyle yapınca da bu sefer işçi piyasa 700 tl diyor ve ondan aşağı çalışmıyor. Sonra da "yandı gülüm keten helva"Geçende bir vatandaş dert yanıyor" 450 kilo fındığım oldu kendisini kurtarmadı 12500 tl cepten kattım" kendisine sordum " Kardeşim sen nereden geldin?" "İstanbuldan" Kaç Gün iznin var? "Bir ay" " Peki kardeşim işçiye 700 tl verip de milletin başını belaya koyacağına çoluk çocuğunla kendi fındığını toplasan da hem eğlensen hemde paran cebinde kalsa olmaz mı? 500 kilo fındığı iki kişi çalışsa bir hafta da bilemedin 10 günde toplar. daha geride 20 günün var " bunu söyleyince cevap yok.

Eh neyseki fındık fiyatlarında bu sene fırsatçıların dalavereleri tutmadıda fiyatlar iyi gidiyor da milletin biraz yüzü gülüyor. Bu arada "TMO piyasaya eski fındığı sürecek" diye bir söylenti yayılıyor. TMO inşallah böyle bir hata yapmaz da üreticiyi üzmez.

Bu günlük bu kadar, gelecek yazımız bu işçi istismarcılığını önlemek için ne yapmalıyız konusu olacaktır.

Selam ve dua ile hoşça kalınız.

Mahsülünüz bereketli olsun.

FINDIKÇININ ÇİLESİ! (2)

Değerli dostlar! Fındıkçının bir çilesi de patoz; Her sene valilik patoz fiyatını belirler yayınlar, bu sene patozlamanın saat ücreti 1650 tl olarak yayınlandı.Ben düşünüyorum acaba 1650 tl den patoz ücreti ödeyen üretici varmı? Bence yok. Patozcular bu 2000 tl den kontak açtılar. Peki bu kararlar uygulanmayacak sa neden alınıyor? Alınan kararlar neden denetlenmiyor? Neden bu kararlara uymayanlara yaptırım uygulanmıyor?

Şimdi gelelim rekolte tespitine: Her yıl Fındık rekoltesi tespit çalışması yapılıp rekolte ilan ediliyor ben 72 yaşındayım 60 seneden beri bu rekoltenin tuttuğunu görmedim.Her yıl büyük firmalar rekolte tespiti yaptırıyor hep abartılı rakamlar yayınlanıyor,bu abartılı rakam larda serbest piyasayı etkiliyor,fiyarlatlar düşük tutuluyor. Orduda bir ziraat mühendisi kardeşimiz var HALUK Şensoy bu sene tespit komisyonu bol keseden atarak 600 bin ton rekolte tespit edip yayınladı. Bu haluk kardeşimiz Allah c.c. razı olsun kendi imkanları ile çalışma yaptı ve Rekolteyi tespit etti ve tesbit komisyonun çok altında bir rapor yazıp yayınladı. Ve Rekolteyi yüzde 90 tutturdu kendisini buradan tebrik ediyorum.

Fiyat politikasına gelince TMO bu sene 800-82.5 fiyatla piyasayı açtı Tüccarda 70 tlden piyasayı açtı Tmo aldığı mahsulün parasını 2 ay ertelemeli ödüyor,Rekoltenin az olması nedeniyle ve piyasaya talepten az fındık girmesinden dolayı tüccarda fiyatlar tavan yapıp TMO yu geçti. TMO alım merkezleri akşama kadar sinek avlıyor fakat fiyatları bir türlü revize etmiyor. Birde spekülatörler tarafından TMO nun eski fındığı piyasaya süreceği ortaya atıldı, fakat bu yalan tutmadı bakanlık ve TMO yetkililer böyle bir niyetleri olmadığını beyan ettiler ve üreticilerde rahat nefes aldılar.

Bugün Türkiyemizde bir yabancı firma fındık piyasasını parmağında oynatıyor! Fındığın başkenti Orduda bu yabancı firmanın işi ne? Neden Ordulu fındık işiyle uğraşan firmalar sadece fındığı kırıp avrupa'ya ham ürün olarak satacaklarına neden birleşip bir fındık entegre tesisi kurup ham madde satacaklarına mamul ürün satıp daha fazla döviz girdisi sağlamaya çalışmıyorlar. Bir zamanlar Ordu da Türk fındığını dünyaya tanıtan bir SAĞRA vardı. İlgisizlik desteksizlik yüzünden kapandı gitti

Dünya fındık borsası Almanya'nın Hamburg şehrinde, Almanya da fındık tarımı yok,o halde borsanın orada işi ne? Yetkililer,fındıkla uğraşan firmalar,Üreticiler birleşmeli ve fındık borsası Fındığın başken ti ORDU da kurulmalıdır.

Galiba lafı fazla uzattık. Her ne kadar sürç i lisan ettikse affola, derken; Cefakar, çilekeş üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar dilerim.

Selam ve dua ile hoşça ve dostça kalınız