ARALIKLI ORUÇ HAKKINDA MERAK EDİLENLER!
Kilo vermek için farklı diyet listeleri ve yöntemler yer alırken, son zamanların gözdesi olan aralıklı oruç da talep gören ve etki sağlayanlar arasında başı çekiyor.
Ordu’da, özel klinik sahibi Furkan Tunç, aralıklı oruç hakkında bilgilendirmelerde bulunarak bu süreçte ne gibi yöntemler izlenmeli ve beslenme düzeni ne olmalı gibi hususlara değindi.
İlk olarak bu diyet türünün sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunun altını çizen Furkan Tunç, zaman sıkıntısı çeken ya da alışkanlıklarını değiştiremeyenler için çok uygun ve uygulanabilir olduğunu, bunu uygulayacak olan danışanların hastalıklarını da dikkate alarak bu yöntemi uyguladıklarını ifade etti.
Aralıklı orucun 4 farklı yöntemi olduğunu belirten Tunç, bunların en popüler olanlarını şu şekilde sıraladı: “Zaman kısıtlamalı beslenme (16/8 veya 14/10), Haftada iki kez beslenme (5/2), Alternatif gün orucu, 24 saat oruç (ye-dur-ye)”
Aralıklı orucun popüler olan bu türlerine detaylı bir açıklamada bulunan Furkan Tunç, merak edilenleri yapmış olduğu açıklama ile bilgilendirdi. Bu bilgilendirmeler ise şu şekilde yer aldı;
ZAMAN KISITLAMALI BESLENME 16/8 YA DA 14/10 YÖNTEMİ
Aralıklı oruç diyetindeki 16:8 kuralı, 16 saat aç kalıp belirlenen 8 saat boyunca diyet programına bağlı besin tüketimi ve sıvı alımını içerir. 16 saatlik açlık süresine uyku süresi de dahildir. Alternatif olarak aynı prensiple 14 saat oruç tutulurken, 10 saatlik bir beslenme süresi söz konusudur. 16:8 yönteminde yalnızca sabah 10 ile akşam 6 arasında yemek yenirken, 14/10 yönteminde sabah 9 ile akşam 7 arasında yemek yenir.
Bu yöntemi bizler gün içinde yeme saatini daha çok kısıtlayarak ya da saatlerini kişinin düzenine göre düzenleyerek de uygulayabiliyoruz.
5/2 YÖNTEMİ
Aralıklı orucun 5:2 kuralında 5 gün normal bir beslenme düzeninde ilerlenir, kalan 2 gün ise oruç düzenine geçilir. Ancak bu oruç hiçbir şey tüketilmemesi anlamına gelmez. Bu iki gün içinde çok kısıtlı bir tüketim yapılabilir. Bu tüketim kadınlarda en fazla 500 kalori, erkeklerde ise yaklaşık 600 kaloriye denk gelir.
ALTERNATİF GÜN ORUCU
Çok değişen aralıklı oruç yöntemidir. Örneğin oruç tutulan günlerde normalde alınan kalorinin belli bir yüzdesi kadar kalori alınırken, kalan günlerde normal beslenme düzenine devam edilir.
16:8 kuralıyla birlikte özellikle kilo verilmesi ve vücuttaki inflamasyonun azaltılmalı hedeflenir. Saatlerini de şu şekilde ayarlayabiliriz: “10:00 - 18:00 arasında beslenerek, 12:00 - 20:00 arasında beslenerek”
Aralıklı oruçta öğün aralarında tüketilmesi serbest olan içecekler aşağıdaki gibidir:
Su, Şekersiz kahve (tarçın ekleyebilirsiniz) ve çay, Sade soda, Ev yapımı sebze suları (soğan, pırasa, havuç, lahana, kereviz), Taze meyve, çiğ kuru yemişler, şekersiz sakız; Şeker ve tatlandırıcı içeren sebze içecekleri, meyve suları, asitli meşrubatların yanı sıra süt ve alkollü içecekler de tüketilmemelidir.
24 SAATLİK ORUÇ (YE-DUR-YE) YÖNTEMİ
Ye:dur:ye kuralında ise amaç 24 saat aç kalmaktır. Ancak 24 saatlik bu açlık haftanın bir veya iki günü uygulanır. Önceki gün son yemeğinizi akşam 19'da yediyseniz ertesi gün 19'a kadar aç kalmanız gerekir. Aralıklı oruç diyetinin bu kuralı uzun süre aç kalmayı içerdiği için baş ağrısı, baş dönmesi, agresiflik gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir. Ye:dur:ye yöntemini uygulayan kişiler 24 saatlik açlık dışındaki günlerde normal bir şekilde beslenmelidir.
ARALIKLI ORUÇ DİYETİNDE NE TÜKETİLEBİLİR
Diyetisyen Furkan Tunç, aralıklı oruç yapacak olanların beslenirken neler tüketebileceğine dair ise;
“Protein bakımından zengin besinler, tam tahıllı gıdalar, sağlıklı yağlar, meyve-sebzeler ve probiyotikler ağırlıklı olarak tüketilmelidir. Gıdaların yanında aralıklı oruç diyetinda sıvı alımı da önemlidir. Aralıklı oruç diyeti yapan kişilerin bol bol su içmesi gerekir.
Aralıklı oruç diyetinde yer alması gereken besin listesi ve sıvılar şu şekildedir:
Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, şeftali, armut, avokado, domates
Sebzeler: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler
Tam tahıllı gıdalar: Arpa, karabuğday, kinoa, pirinç, yulaf
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı ve avokado yağı
Protein içeren besinler: Et, balık, yumurta, baklagiller, fındık
Probiyotikler: Yoğurt, kefir, az yağlı peynir
Sıvı alımı: Başta su olmak üzere şekersiz olmak kaydıyla çay ve kahve” açıklamalarında bulundu.
ARALIKLI ORUCUN FAYDALARI
Aralıklı orucun kişiden kişiye ve yaşam standartlarına göre farklılık gösterebildiğini söyleyen Tunç, bilinen ve hala araştırılan bir çok faydası olduğunu belirtti ve bunları şu şekilde sıraladı;
“Aralıklı oruç, vücudun son öğününde tüketilen kalorileri yaktığı ve vücudun yağ yakmaya başladığı süreyi uzatan bir prensiptedir.
Aralıklı oruç diyeti detoks etkisi göstererek, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre yenilenmesine destek olur.
Aralıklı oruç diyeti bu bağlamda kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Aynı zamanda aralıklı oruç diyeti uzun süreli açlıkla birlikte sindirim sistemi dahil vücuttaki diğer sistemleri dinlendirir.
Aralıklı oruç diyeti, vücudun şeker ve yağ metabolizmasını daha iyi düzenler, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini de dengeler.
Kilo verilmesini sağlar. Detoks etkisi gösterir, toksinleri vücuttan atar, hücreleri yeniler. Vücuttaki inflamasyonu azaltır. Sindirim sistemi ve diğer sistemleri dinlendirir. Şeker ve yağ metabolizmasını düzenler. Tip2 diyabete karşı koruyucudur. Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini dengeler. Trigliserid seviyesini düşürür. Kronik hastalıkların tedavisinde etki gösterir.
Genel olarak aralıklı oruç bu şekildedir. Aralıklı oruç yöntemleri ve çeşitleri her gün kendini geliştirmeye ve kendine yeni yöntemler katmaya devam etmektedir. Bizlere de insanlara yardımcı olma hizmet verme konusunda büyük destekler sağlamaktadır.” Yeşim Durkut