Ordu’da geçtiğimiz hafta yaşanan zirai don, tarımsal üretimin yanı sıra gübre sektörünü de olumsuz etkiledi. Don sonrası üreticiler, fındık bahçelerine gübre atma planlarını erteleyince, esnaf elindeki gübre stoklarıyla baş başa kaldı.
Don olayından önce 25 kilogramlık gübreler 325 TL, 50 kilogramlık gübreler ise 650 TL'den satışa sunuluyordu. Ancak hasarın boyutunun netleşmesini bekleyen üreticiler, gübre alımını durdurdu. Bu durum, özellikle gübre satışı yapan esnafı tedirgin etti. Ellerindeki stokları eritmek isteyen firmalar, satışları canlandırmak amacıyla çeşitli kampanyalar üzerinde çalışıyor.
Zirai donun ardından fındık üreticileri, sezona nasıl devam edeceklerini planlamaya çalışıyor. Tarla ve bahçelerdeki zararın büyüklüğü netleşmeden gübre atmak istemeyen çiftçiler, temkinli davranıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, bölgede ciddi bir don hasarı yaşandığını belirtti. Soydan, özellikle 400-500 rakım üzerindeki alanlarda büyük kayıplar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bölgemiz ve ilimizde önemli bir don hasarıyla karşı karşıyayız. Hasar gören yerlerde olduğu kadar, zarar görmeyen alanlarda da gübreleme zamanındayız. Üreticimiz bu konuda tedirgin olabilir ama özellikle hasar gören dalların seneye güçlü çıkabilmesi için mutlaka gübre verilmesi gerekiyor. Normal gübre miktarı olmasa bile, az da olsa gübre atılmasının faydası var. Diğer yandan, zarardan etkilenmeyen alanlarda da mevcut fındığın korunması için üreticilerimizin daha özenli bakım yapması şart. Gübreleme ve ilaçlamaların zamanında ve düzenli yapılması, fındığın harmana sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacaktır.”
Başkan Soydan, asrın felaketlerinden biri olarak nitelendirdiği bu don olayında mağdur olan tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu.