“Sahil Kesiminde En Büyük Üretim Alanına Sahip”
Fındık üretimi ile ön planda olan Ordu, mavi yemiş (blueberry) üretimi ile de adından söz ettirmeye devam ediyor. 

Ordu’nun Altınordu İlçesi Kayabaşı Mahallesinde mavi yemiş yetiştiricisi olan Mustafa Burak Kılıç, sahil kesimi ve merkez ilçede en büyük mavi yemiş üretim alanına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

İlk başlarda burada çilek yetiştirdiğini, son iki yıldır ise mavi yemiş üretimini gerçekleştirdiğini belirten Mustafa Burak Kılıç, mavi yemiş üretimiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "İlk olarak burası çilek tarlasıydı, çilekten sonra mavi yemiş üretimine döndük. Çileğin işçiliği daha zordu, yağmurda çürüdüğü için riskleri de fazlaydı. Mavi yemişin yağmurla ilgili bir sıkıntısı yok. Ayrıca, bu ürünün pazarlama anlamında da bir sıkıntısı yok. Şu anda Ordu’da çok fazla üretimi olmadığı için pazarlamada rahatlıkla satış yapabiliyoruz. Diyelim ki satılmadı, kurutup kurusunu da satabiliyoruz ya da reçel yaparak muhafaza edip satışa sunabiliyoruz. Üç şekilde de kullanılabiliyor."

Alternatiff

1 Fidandan 3 Kilo Meyve Almayı Hedefliyor!
 

Kılıç, toplam 13 dönümlük arazisinin yaklaşık 4 dönümünde mavi yemiş üretimi yaptığını belirterek ürünün yetişmesi ve verimi ile ilgili: "Buranın toprakları uygun olmadığı için saksıda üretim yapıyoruz. PH olarak 3.5-4.5 arasında en iyi yetiştiği oran aralığı ama 5’e kadar olabiliyor. Fidanlarımız şu an 3 yaşında ve yaklaşık yarım kilo kadar meyve veriyor. Seneye 1-1.5 kilo kadar olur, bu bakım ve mevsimle alakalı. Fakat 5 yaşından itibaren bir saksıdan ortalama 3 kilo kadar verim almayı hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.

Bir Saksının Maliyeti Ne Kadar?
 

Saksıda yetişen mavi yemiş bitkisinin 15 yılda bir yenilenmesi gerektiğini, toprağa ekildiğinde ise ömrünün 25 yıl olduğunu vurgulayan ve Ordu’nun sahil kesiminde en büyük yetiştirme alanına sahip olan Kılıç, "Bu arazide, sezonluk olarak 4-5 kişi çalışırken yıl boyunca 2 kişinin rahatlıkla burayı çevirebildiğini söyleyebilirim. Bakım olarak sulama ve gübreleme tamamen otomasyonlu. Bunun bir kurulum maliyeti var. Saksıda üretim yapacaksanız, bir saksının maliyeti ortalama 300 TL’yi bulabiliyor. Toplam maliyet ise 400-450 TL’yi bulur" ifadelerini kullandı.

Alternatif 3

“Fındıktan 10 Kat Daha Karlı”
Kılıç, devletin geçen seneye kadar hibe destekleri sağladığını ve yüzde 70 hibeyle iki yılda isteyen herkese 100 dönüm kadar bir bahçe kurduklarını belirterek, "Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle çiftçinin arazisine göre 1-2 dönüm gibi alanlara mavi yemiş ürünü yetiştirilmesi sağlandı ama şu anda bir hibe desteği mevcut değil. 1 dönüm alana yaklaşık bin adet saksı sığdırıyoruz. Bu saksılardan en kötü ihtimalle 1 kilo ürün alsak 1 ton meyve yapar. 300 TL’ye satsan 300 bin TL yapar. Devletin ortalaması 1 dönüm alandan 90-100 kilo yapar ama iyi bakan bir çiftçi 200 kilo elde eder. 150 TL’ye satsa 30 bin TL yapar. Bu durumda fındıktan 10 kat daha fazla kâr elde edilmiş olur" dedi.

Mevcut Sistemini Korumayı Hedefliyor
Kılıç, mesleğinin tarım olduğunu ve daha önce çilek yetiştirdiğini, mavi yemiş üretimiyle Ordu’da bir açık gördüğünü belirterek, "Bugün dediğim gibi dönümden en kötü 1 ton alsak 300-400 bin TL arası bir kazanç imkanı var. Bundan sonra ise mevcut kurduğum sistemin akışını bozmadan üretimimi devam ettirmeyi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Editör: Gülüşan Tuğran