Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Yaşanamamasını temenni ettiğimiz elim olay sonrası iki ülke arasında dostluk kurulmuş ve Ünye’den de Japonya’ya Uluslararası Dostluk Köprü inşa edilmiştir. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ömür diliyorum” dedi.

Japonya İmparatorluğu’nun 1887 yılında Sultan II. Abdülhamid’e gönderdiği dostluk heyetinin ardından Japonya'ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmesi üzerine 500’den fazla mürettebat ile yola çıkan Ertuğrul Fırkateyni uzun süren yolculuğun ardından Japonya’ya ulaşarak dostluk bağlarının güçlenmesine vesile olmuştu. Yapılan bu ziyaretin ardından Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda tayfuna yakalanarak ağır hasar almıştı. Gemide bulunan mürettabatın çoğu şehit olurken bu elim olaydan sadece 69 kişi kurtulabilmişti. Yaralıların tedavisi için seferber olan Japon halkı aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdi.

Şehit olanlardan 9’unun ve sağ olanlardan birinin Ünyeli olması 1nedeniyle Ünye’nin Burunucu Mahallesi Topyanı Mevkii’ne 2014 yılında Türk-Japon Dostluk Anıtı kurulmuştu. Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri 133. Yıldönümünde Ünye’de yeniden anıldı.

Düzenlenen törende Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği tarafından anıta çelenk sunuldu. Törende saygı duruşunun ardından Japonya ve Türkiye’nin Milli Marşları okundu.

KAYMAKAM IŞIK, “ELİM KAZA İKİ ÜLKE ARASINDA DOSTLUĞUN KURULMASI İÇİN TEMEL OLUŞTURMUŞTUR”

Törende konuşan Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, “Elim kazada yaralıları kurtarmaya çalışan Kuşimato köylülerinin gayretleri, şimdiye kadar devam eden ve daha da güçlenen Türk-Japon Dostluk ilişkilerinin temelini oluşturmuştur. Bu anıt Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerinin anısına yapılmıştır. Bu anıtı ilçemize kazandıran Sait Kapıcıoğlu hocamız başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan denizcilerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Japon kardeşlerimize minnet duygularımı iletiyorum” dedi.

BAŞKAN TAVLI, “TÜRK-JAPON DOSTLUĞU DAHA DA GÜÇLENDİ”

Törende yaptığı konuşmada Türk Japon Dostluğuna dikkat çeken Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “ Ertuğrul Fırkateyni’nin 16 Eylül 1890 tarihinde elim bir hadise neticesinde o kazaya uğraması 500’ün üzerinde şehit vermemize ve 69 askerin yaralanmasına sebep olmuştur. Böyle bir elim hadisenin neticesinde bu anıt oluştu. Böyle bir hadisenin hiç yaşanmamasını isterdik. Nasıl gidişiyle uğurlandı, gelişiyle de karşılanmış olsaydı keşke. Ancak böyle bir hadise de iki ülke arasında dostluğun kurulmasına vesile oldu. Bu dostluk çok daha da güçlendi ve pekişti. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle andığımı belirtmek istiyorum. Türk-Japon dostluğunun güçlenerek devam etmesini temenni ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

PROF. DR. KAPICIOĞLU, “BU ANIT TÜRKİYE’NİN TEK ANITIDIR”

Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu törende yaptığı konuşmada Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya ziyaretiyle ilgili bilgi vererek yaşanan trajik olayı anlattı. Duygu dolu konuşmasında Türk Japon Dostluğuna dikkat çeken Kapıcıoğlu, “Şehit olan 550 askerimizin içerisinde 9 tanesi Ünyeli’ydi. Sadece Biri sağ olarak döndü. Ünye’de yapılan bu anıt Ertuğrul Faciasından 124 yıl sonra Türkiye’de ilk kez bu şehirde kurulmuştur. Türkiye’nin tek anıtıdır. Uluslararası bir anıta sahip olan Burunucu Mahallesi bu anıtla gurur duymaktadır. Bu anıt Türk-Japon kültür ve kardeşliğinin simgesidir, köprüsüdür. Bize destek veren belediye başkanımıza dernek yönetimi adına teşekkür ediyorum” dedi.

Burunucu Mahallesi Muhtarı Kemal Özdemir ise yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’ya Burunucu Mahallesi’nde yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkür etti.