Kış aylarının yavaş yavaş yüzünü göstermesi ile beraber insanlar ısınmak için daha fazla enerji ihtiyacı duyar. Kış meyveleri, soğuk kış günlerinde sağlığın vazgeçilmez parçalarıdır.
Bu mevsimde çokça elde edilebilen portakal, mandalina, elma, greyfut gibi meyveler yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemimizi dinç tutar. Nar ve ayva gibi diğer kış meyveleri de antioksidanlar bolca bulunur, böylelikle vücudumuz kışa daha hazırlıklı olur. Kış meyvelerinin içerdiği yüksek lifler sindirim sistemimizi de olumlu etkiler.
Peki Kış Meyveleri Arasında Neler Var?
Portakal
Portakal, bağışıklık güçlendirmek adına öne çıkan bir meyvedir. Portakalın içinde C vitamini, B vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum gibi sağlıklı birçok içerik barındırır. Portakal içindeki C vitamini ile hücre hasarını engeller. İnsanı mikroorganizmalara karşı da koruma sağlar.
Elma
Kırmızı ve yeşil olmak üzere iki çeşidi Bulunan elma kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Elmalar karbonhidratlar ve sudan meydana gelir. Elmanın içerisinde C, A, K, B6 ve E vitaminlerinden bulunur. Elmanın lifli bir yapısı bulunduğu için bağırsak tembelliğine çok faydalıdır. Elma kanı temizler ve sindirim sistemine iyileştirir.
Mandalina
Turunçgiller familyasından olan mandalina, tam bir vitamin ve minarel deposudur. Mandalinanın içerisinde A vitamini, C vitamini, B vitamini, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor gibi sağlıklı birçok şey bulunur. Mandalina kalp krizi riskini azaltır, kansere karşı korur, kemik gelişimine iyi gelen gibi birçok hastalığın şifasıdır.
Greyfurt
Yüksek C vitamini içeriğiyle greyfurt kış aylarında altın değerinde bir meyvedir. Greyfurt içerisinde lif, potasyum, C vitamini barındırır. Greyfurt kalp sağlığına olumlu bir katkı sağlar. Sağlıklı beslenmek için en doğru tercihler arasında yer alır.
Ayva
Ayva, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin meyveler arasında yer alır. Ayva A, B, C vitaminleri barındırır. Potasyumun çok bulunur. Ayva eklem ağrılarına birebir. İnsan vücudunu virüslere kalkan niteliğindedir. Kalp damar sağlığı koruma sağlar, bağırsak hastalıklarını önlediği bilinmektedir.
Muz
Muz içerisinde çok fazla önemli besin maddesi bulunur. Muzun içindeki; A, C, E, B6, B12 vitaminleri, demir, yüksek lif, sodyum, çinko, fosfor, potasyum, magnezyum oldukça zengin mineraller vardır. Muz, kan şekerini düzenler, lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenler, mide rahatsızlıklarını giderir.
Nar
Nar içinde insan vücudunun ihtiyacı olan potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller bulundurur. Kan kırmızı rengi ile dikkat toplar. C, A ve E vitaminleri bulunan nar görme sağlığına oldukça faydalıdır.
Armut
Armut, düşük kalori değerlidir. İçinde potasyum, folat, lif niasin, A, C ve K vitamini ve mineralleri bulunur. Armut lif bakımından zengin olduğu için bağırsak sağlığına iyi gelir ve hazmı kolaylaştırdığı söylenir.
Kestane
Kestaneli vitaminler, C, E ve B (B1, B2, B3, B6 ve B9) vardır. Bunun yanında fosfor, kükürt, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri de bulunur. Kestane kolesterolü düşürmeye birebirdir. Kemikleri korur ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Kivi
Kivi C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. K vitamini, folat, potasyum ve lif içeren kivi göz sağlığına birebirdir. Kivi C vitamini olarak ilk akla gelen meyvedir. İçerisinde bakır ve çinko da bulundurur.
Limon
Limon C vitamini dolu bir meyvedir. Bağışıklık sistemini korur, cilt sağlığına iyi gelir. Limon, demir, kalsiyum, magnezyum ve lifle doludur. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.
Bu meyveler kış ayında hasta olmamak için tüketilen kış meyveleridir. Kış aylarında soğuk havaların da etkisini göstermesi ile birlikte bağışıklığımız zayıflar ve bitkin düşeriz. Bu meyveler bize gereken enerjiyi sağlamak adına yardımcı olur. Kışın meyve tüketmeyi unutmayın. Birçok sağlık sorunlarını da gidermeye yardımcı olur.