Fındıkta Modern Sistem Üreticinin Kâr Marjını Arttırıyor…
Fındık sezonuna sayılı günler kalırken bazı vatandaşlar, fındığı muhafaza etmenin güvenilir ve pratik yollarını araştırmaya tercih ediyor.
Ordu'da faaliyet gösteren fındık işleme tesisi sahibi Hasan Emre Kuralay, son zamanlarda üreticilerin fındığını tüccara satmak yerine işleyerek daha karlı bir yol izlediğini belirtti.

Üretici Daha Çok Kar Elde Ediyor
Kuralay, yapmış olduğu açıklamada; “Fındığını artık tüccara satmaktansa üreticinin kendi kavurup satması daha da modernleşti. Üretici fındığı sosyal medya ve satış platformlarından satıyor. Bunun nedeni de tüccara satılan fındığın getirisi kilogram başına ortalama 105 TL olurken, kavrulmuş fındığın kazancı 400-50 TL arası bir kazanç sağlıyor. Bu sayede emekçide karşılığını almış oluyor.” dedi.

Hazırlıklar Tamam, Sırada Ticaret Var!
Ticaret geçmişinden bahseden Hasan Emre Kuralay, “Benim normalde ticaretim ithalat ve ihracat üzerine. Buradaki uygun ürünleri Amerika, Meksika, Kanada ve Avustralya’ya olmak şeklinde 5 yıl boyunca buralara ticaret yaptım. Sonrasında ise yöresel ürünleri satma kararı aldık. Bunun içinde fındık da olduğu için fındığa katma değer yaptık. Burada rakip firmalarda yüzde 5-20 arası fındık oranı varken bizim minimum fındık oranımız yüzde 40-70 bandında yüksek piremium elde etmeye çalıştık. Ürünlerimizi de nasipse 1 hafta sonra Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelere e-ticaret platformu adı altında gönderim sağlayacağız. Şuan da bütün hazırlıklarımız tamamlandı, Ağustos’un ilk haftası gibi başlayacağız” şeklinde konuştu.

“Kaliteli Ürün Tercihimiz”
Üretim tesisinde küçük ölçekli entegre bir tesise sahip olduklarını belirten Kuralay, “Buradaki yaptığımız fabrikada da küçük entegre tesisi. Burada insanların fındıklarından ezmeler de yapıyoruz kendi seçtiğimiz fındıklardan kremalar da yapıyoruz. Aynı zamanda şu psikoloji adı altındayız kendi çocuğumuza ve ailemize yedirmediğimiz hiçbir ürünü rafa veya satışına sunmuyoruz. İnsanlar bizden ucuz üründe istiyorlar ama biz bunu reddetmek zorundayız çünkü yaptığınız ürünler sağlığa zararlı olmasa da kaliteli ürün olması tercihimiz” açıklamasında bulundu.

“İstihdam Yaratmayı Hedefliyoruz”
 

Kuralay, açıklamalarının devamında ise gelişim ve yenilik içerisinde olduklarını şu sözlerle belirti; “Fındığı daha neyle kavuşturabiliriz diye çalışmalarımız sürüyor. Şuan da Türk kahveli fındık ezmesi yaptık ve çok rövanşta olduğunu söyleyebilirim. Çorum, Ankara, İzmir gibi yerlere Türk kahveli fındık ezmesi göndermekteyiz. Eylül ayında başlamışız biz bu işe Şubat ayında ARGE çalışmamız bitmiş ve bittikten sonra çok büyük bir hacme sahip olmuşuz. Yaptığımız işler güzel derecede değerlendirilmiş. Şimdi pekmez ve fındık ezmesi, ballı polenli fındık ezmesi yaptık. Burada amacımız fındığı neyle birleştirebilir ve dünyaya nasıl tanıtabiliriz çapında bakıyoruz. En yoğun dönemler Ağustos, Eylül, Ekim ayları olacak. Şubat ayında bir şube ile başladık şuan da ikinci şubeyi açtık. Eylül ayında da nasipse Ulubey’e üçüncü şubemizi açacağız. 

Üretim tesisimizde şuan da aylık 60 tona kadar fındık kreması üretebiliyoruz. Ağustos ayında da yine 50-60 ton civarında bir ürün alımı yapacağız. Tesisimizde totalde 9 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz. Bahsetmiş olduğum bu ekip benim çocukluk arkadaşlarım ve aile gibi bir ortam içerisinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Makine gücü ile işleyen bir sistem olsa da istihdam yaratmayı da hedefliyoruz.”