Ramazan’ı Şerif’in habercileri ve müjdeleyicileri olan üç aylardan mübarek Recep ayını en güzel bir şekilde, bilinçli ihlaslı Müslümanlar olarak ibadet ve taatlarla başladık ve bitirdik.”Allah şöyle buyurdu. ’“Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir(Tevbe.36)
Ebu Bekrete Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle dedi: "Zaman Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü haline dönmüş bulunuyor. Yıl on iki aydır. Bunların dördü haram aylardır. Üçü ardı arkasına gelen Zulkade, Zulhicce ve Muharrem aylarıdır.
Recep ayı,Ramazan’ın habercisi ve müjdeci olmasının yanında bu aya girildiğinde, Her ne kadar haramları işlemek, tüm aylarda haram olsa da bu aylarda işlenmesi daha büyük günahtır.
Bu Recep ve Şaban ayları inanan ihlaslı bir Müslümanın hayatında Allah’a samimiyetini ve ihlasını ortaya koymak ve yaşamak adına çok büyük bir önem arz eder. Diğer bir ifadeyle Recep ve Şaban ayına hazırlık yapma ayıdır. Müslümanın bu aylarda kendini daha çok ibadet’e edeb’e,ahlak’a adalet’e,hakkaniyet,i gereği gibi yaşama ve yönlendirme ayıdır.
Recep ayı sevapların katlandığı aydır. Şaban ayı günahların affedildiği aydır. Ramazan ayı kerametlerin beklendiği aydır.
Recep ayı öncülerin ayıdır. Şaban orta halli kişilerin ayıdır. Ramazan ayı isyankarların ayıdır.
Recep ayı ekin ekme ayıdır. Şaban sulama ayıdır. Ramazan ekin biçme ayıdır. Herkes ektiğini biçer ve yaptığının karşılığına alır. Her kim ekini ihmal ederse biçme vaktinde pişman olur.
İbn Recep şöyle dedi:  Recep ayı, hayır ve bereket ayların anahtarıdır.Recep ayı rüzgar gibidir, bu ayı Erenlerin ganimet bilip iyi gerekirdi, acaba gerçeği gibi değerlendirbildik mi derseniz?
Recep ayı bir nevi tarlayı tohumla buluşturmak ve ekme ayı idi! Acaba ekebildik mi dersiniz?
Şaban ayı ise; Bu ekilen ne varsa onları kurumaması için sulama, çapalama, ürünü hazır etme hali idi, yani Recep ayına girenlerin her yönüyle kendine çekidüzen, yani diğer aylardan farklı olarak günlerini ramazan ayı hürmetine günah işlemeden, ibadetle meşgul olarak geçirmeleri gerekmekteydi.
Şimdi de Şaban ayın içindeyiz, doksanlıklarımız varsa onları bu şaban ayında  tedarik etmeliyiz.
Şaban ayı bulut gibidir. Ramazan ayı yağmur gibidir.
Şüphesiz bu ayda fırsatları yakalamak ve zamanını ibadet ve salih amelle geçirmek faziletli bir davranıştır. Bunun üzerine Allah’a döneceğimiz günde karşılığını görmek amacıyla Ramazan’a ulaşmadan bu aylarda daha çok Allah rızası için, herkesin bu aylara hürmeten biraz daha Allahın indinde ve kulların yanında kendine biraz daha çekidüzen vermeli, ibadet, ahlak,adalet yönüyle örnek olma noktasında çaba sarf etmeli, çevresindeki fakir fukaranın elinden tutmalı, kamu ve kul hakkına riayet etmeli, anne baba yaşlıların gönüllerinin alınmasında köprüler kurmalı, yüce Allahın kitabı Kur’an-ı Kerim ‘i okumak anlamak yaşamak için gayret göstermeli ve Resulullah (Sav) ‘in hayatını kendi hayatına örnek alarak yaşamalıdır.
“Allah’ım Receb’i ve Şaban’ı hakkımızda hayırlı kıl, ve bizi Ramazan’a eriştir.