Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, köy peyniri tüketiminde önemli noktaların altını çizerek vatandaşları uyardı.

İlk olarak; pazar veya köy peyniri, temizliği ve hijyenik çalışması ile bilinen, temiz süt kullanımı ile çevrede tanınan bir üreticiden alınması gerektiğini ifade eden Ali coşkun; “Alınan bu peynir, hemen tüketilmemelidir, yenmeden önce en az 3 ay tuzlu suda bekletilmelidir. Böylece, peynirde Brusella mikrobu olsa bile etkisiz hale getirilmiş olur.” dedi.

Ordu

Uzm. Dr. Ali Coşkun, yüksek tansiyon hastaları için; “Yüksek tansiyon hastaları bu tuzlu peyniri tuzunu çıkararak yemelidirler. Bunun için de, sabah kahvaltıda yenmesi düşünülen peynir kalıbını, yeneceği kadar akşamdan sıcak su içine katmalılar ve sabaha kadar 3 defa suyunu değiştirerek tuzun peynirden çıkmasını sağlamalıdırlar.” açıklamasında bulundu.

Açık peyniri, köy peynirini, 3 ay tuzlu suda bekletmeden asla tüketmeyin!

Coşkun, “Açık peynir, köy peyniri taze olarak tüketilmemelidir, brusella mikrobu tehlikesi nedeniyle en 3 ay tuzlu suda bekletilmelidir.” ikazında bulunmayı ihmal etmedi.

Köy peyniri nasıl tüketilmeli

Brusella Nedir?

Brusella, aynı adla anılan bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Brusella bakterisinin farklı türleri bulunur. İnsana bulaşarak hastalığa neden olan brusella bakterisi keçilerden, sığırlardan ve koyunlardan gelir. Bu hayvanların dışında köpeklerde, develerde, ineklerde, domuzlarda da brusella görülür.

Brusellanın en yaygın bulaşma yolu çiğ ya da pişmiş et tüketmek, çiğ süt tüketmek ve çiğ sütten yapılmış süt-peynir ürünlerini tüketmektir, enfekte olmuş hayvan ile temas sırasında, insan cildindeki yaralardan bakterinin insana geçmesi, Brusella bakterilerinin bulunulan ortamdan nefes yoluyla vücuda girmesi (bu tip bulaşma genellikle kesimhane gibi ortamlarda çalışan kişilerde, çiftliklerde ve laboratuvarlarda görülür), Enfekte hayvanın dışkısına temas. Bunların dışında brusella hastalığının insandan insana yayılması çok nadir yaşanan bir durumdur. İnsandan insana bulaşmanın yollarından biri kan ya da doku nakli sırasında bulaşmadır. İnsandan insana bir diğer bulaşma yolu ise emzirmedir.

Brusella belirtileri genellikle grip belirtileri ile benzeşir. Bu belirtiler bakteri bulaşmasından sonraki 5-30 gün içerisinde ortaya çıkar. İlk belirtiler şunlardır;

“Yüksek ateş, Öksürük, Halsizlik, Karın ağrısı, İştahsızlık ve kilo verme, Baş ağrısı, Özellikle gece terlemeleri, Vücut ve eklem ağrıları, Sırt ağrısı”

Üstteki belirtiler dışında uzun süre devam eden, bir süre yok olup bir süre sonra yeniden ortaya çıkan aşağıdaki belirtiler de görülebileceğini belirten Uzm. Dr. Ali Coşkun, Kronik brusellası olan kişilerde bu belirtiler yıllarca görülmeye devam edebileceğini söyledi.

“Ateş basmaları, Merkezi sinir sistemi iltihabı (beyin ve omurilik zarlarında iltihap ya da beynin kendisinde iltihap), Eklemde iltihap (artrit), Kalp iltihabı (endokardit), Karaciğer iltihabı, Testis veya testis torbası iltihabı, Dalak iltihabı, Psikolojik değişiklikler, Tükenmişlik” Coşkun; “O nedenle iyi kaynamamış süt ve süt ürünleri tehlikelidir” diyerek, vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.