Dijitalleşmeden en çok iş dünyası etkilendi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok yeni alanda meslek ortaya çıktı.

Bununla doğan iş gücü ilerleyen zamanlarda en çok aranan mesleklerde dijital meslekleri öne çıkardı. İŞKUR’un yayınladığı listede ilerleyen 10 yılda öne çıkan meslekler arasında dijitalleşmenin öne çıktığı meslekler yerini aldı. Dijitalleşme ile birlikte işler daha verimli ve pratik hale geldi.

Peki dijitalleşme iş dünyasını nasıl etkiledi;

1. Yenilik

Hemen hemen her iş alanı için birçok yenilikçi çözüm mevcuttur. Dijitalleşmenin en önemli yanı sürekli yeni fikir akışıdır. Bunun yanı sıra diğer fonksiyonlarını da şöyle sıralayabiliriz:

  • Daha geniş bir kitleye ulaşabilen
  •  İşi yönetmek ve organize etmek için çeşitli araçlardan yararlanabilen
  •  Yaşam kalitelerini iyileştirebilen
  • Yüksek düzeyde müşteriye memnuniyet sağlayabilen
  •  Dijitalleşmenin gelişiminden sonra bir çok yeni meslek dalı ortaya çıktı.
  • Ek olarak, müşteriler işletmelere çevrimiçi erişime sahip olduklarında iş modellerini mevcut tüm araçlar, veriler ve bilgilerle özelleştirmeye başlarlar. İşletmeler artık bunu kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor. Dijital dünyada işletmeler;

• Kaynaklarını daha da esnek bir biçimde kullanabilirler,

• Yeni fikirler yerleşik stratejilerle birleştirilebilir ve bunlara uyarlanabilir.

 2. İletişim

 İletişim iş dünyasının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Zayıf iletişim, işletmenizin başarısını ciddi şekilde etkileyebilir. Yeni ürün veya hizmet geliştirirken çalışanlar arasındaki iletişim çok önemlidir.

İşletmenin en tepesinden en altına kadar herkes iletişim halindedir ve bir hizmet veya ürünün geliştirilmesine ve sunulmasına katkıda bulunur. Kurumsal yönetim ile çalışanlar arasındaki iletişimin önemli olduğu kadar müşterilerle olan iletişim de oldukça önemlidir. Doğru iletişim, her iki tarafa da birçok araç sağlar ve bilgi ve belgelerin sorunsuz aktarımını sağlar. Slack, Discord, Facebook, Skype ve daha fazlası. İş dünyasında iletişimde birçok platform etkin rol oynuyor.

3. Karıştırma işlemleri

Dijitalleşmenin etkisiyle özellikle işlerin yapılma biçiminde önemli değişiklikler meydana geldi. Özellikle pandemi döneminde iş dünyasına hibrit çalışma girdi. Bilgi ve verilerin dijital dünyaya kolaylıkla aktarılmasıyla işler ofis dışında da yönetilmeye başlar. Artık çalışanlar yaşam koşullarına ve ihtiyaçlarına göre kendi çalışma düzenlemelerini oluşturabiliyor. Teknoloji araçları yaygınlaştıkça hibrit çalışma işletmeler için önemli bir kavram haline geldi. Hibrit çalışma hem işverenler hem de çalışanlar tarafından yaygın biçimde benimsenmiştir. İşverenler hibrit çalışma sayesinde çalışanlarının ulaşım ve yemek giderlerinden tasarruf edebiliyor.

4. Yapay Zeka

Son günlerde üzerinde en çok konuşulan konular arasında yapay zeka gösteriliyor.

Yapay zeka insanları ikiye bölmüş vaziyette. Bazı insanlara göre yapay zeka iş gücüne talebi azaltacak, bazı insanlara göre ise yeni iş imkanı sağlayacak gibi görüşler bulunuyor.

Günümüzde yapay zekanın etkisiyle iş dünyasında çoğu konularda önemli değişimler yaşadı. İş faaliyetleriyle akışı çerçevesinde; algoritmaların oluşturulması, veri analizleri noktasında yapay zekanın etkisi çok fazla olduğu söylenebilir.

Resim 2024 12 24 171528300

Peki dijitalleşme iş dünyasında ne gibi avantajlar sağladı;

Dijitalleşme iş dünyasına pek çok yenilik sundu. Bu yenilikler iş dünyasında pek çok yenilik sağladı. İşte o avantajlar;

  • Veri analizlerini etkinleştirdi,
  • İnsan hataları azaldı,
  • İşletme maliyetleri azaldı,
  • İşletmelerin tüm operasyonlarında verimlilik arttı,
  • Bulut üzerinde güvenli şekilde veriler depolanmaya başladı.

Dijitalleşme ile birlikte insan hataları azaldı ve iş dünyası daha az risksiz bir dünya haline geldi.

Peki ilerleyen yıllarda en çok aranan meslekler arasında, en çok istihdam yükselişi artacak meslekler arasında hangi meslekler yer aldı.

İlerleyen 10 yıl içinde öne çıkacak meslekler,

 İş gücü gereksinimin en çokca olduğu saha imalat sektörü. Patronlardan alınan dönütlere bakılırsa 10 sene hemen sonra ön plana çıkması beklenen meslekler içinde yazılım mühendisi, e-tecim uzmanı, suni zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, marketing uzmanı, dil ve konferans terapisti ve CNC operatörü bulunuyor.

En fazla eleman aranan 10 meslek

 Araştırma çerçevesinde patronlar tarafınca en çokca eleman aranan meslekler de belirlendi. En fazla açık bulunan 10 meslek içinde, makineci (dikiş), garson, marketing elemanı, ahşap mobilya imalat ustası, hizmetli, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, petrol satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük nakliyat şoförü bulunuyor.

 Eleman bulunmada zorluk çekilen 10 meslek

Patronların yüzde 12,5`inin eleman bulunmasında güçlük yaşamış olduğu öngörüldü. Eleman bulunmasında en çokca güçlük yaşanmış olan meslekler ise, makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-cazibeli şoförü, yük nakliyat şoförü, fuel oil satış elemanı ve çelik kaynakçısı olduğu bildirildi.

En fazlaca istihdam yükselişi beklenen meslekler İstihdamı en fazlaca olacak meslekler içinde ise garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük nakliyat şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri benzer biçimde meslekler yer aldı.