Kamil Sönmez ve Aydın Üstüntaş… Bu iki isim ülkemizin ve Ordu’nun kültür ve sanatına büyük katkılar sağlamış, yetiştirdiği öğrenci, sanatçı ve tiyatrocularla da hala sağlamaya da devam ediyor. Ancak gel gör ki ölüm yıldönümlerinde bu iki isim Ordu’da hem İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hem de Ordu Büyük şehir Belediyesi tarafından unutuldu.
Kamil sönmez Perşembe’de doğmuş Tüm Türkiye’ye mal olmuş, türküleri ülke sınırlarını aşmış bir sanatçı. İlk 2 yıl Ordu’da anıldı, ama vefatının 3. yıldönümünde çoktan unutuldu; doğum yeri olan ve defnedildiği yer olan Perşembe İlçesi’nde bile anma programı gerçekleştirilmedi. Tam 3 kişinin ünlü merhum türkücü Kamil Sönmez’i mezarı başında anma görüntülerinin olduğu haberi izleyince içim sızladı. “Vefasızlık ancak bu kadar olur” diyerek. Hala Ordu ve gurbette türküleri ile hüzünlenip, neşelendiğimiz, hatta oyunlar oynadığımız Kamil Sönmez’in türküleri bile vefasızlık karşısında boynu bükük kaldı. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de sınıfta kaldı. İkinci değerli büyüğümüz Aydın Üstüntaş ise o anki adıyla Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nda yıllarca Genel Sanat Yönetmenliği yaparak hem Ordu kültür sanatına katkı sunmuş hem de tiyatronun yanı sıra Ordu Belediye Konservatuvarında onlarca tiyatrocu yetiştirmişti. O da yetmemiş eşi, o da tiyatro emekçi ve sanatçılarından olan Gülçin Üstüntaş ile kısa adı ORSEV olan Ordu Sanatevi ‘ni kurmuştu. Üstüntaş çifti Ordu kültür ve sanatına katkılarını ORSEV’de sürdürmeye devam etmişti. Burada Aydın Üstüntaş hocam ile 3 oyunun yanı sıra hatta kendi yazdığı ‘Fidangör’de Cinayet’ adlı eserini radyoya uyarlayıp, Türkiye’de özel radyolar arasında ilk defa radyo tiyatrosu yapma şansı bulmuştum. Bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum. İyi ki de tanımıştım diyorum Üstüntaş çiftini ancak Kamil Sönmez gibi ona ve eşine yapılan vefasızlığı görünce de içim parçalanıyor. Aydın Üstüntaş’ın eşi Gülçin Üstüntaş Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin vefasızlığına sitemini sosyal medya hesabından “11. Si düzenlenen Aydın Üstüntaş tiyatro oyun yazımı yarışması ödül töreninde çok uzun yıllar OBKT’ye hizmet etmiş insanları anmaktan onur duydum. Dilerdim ki Ordu’nun adını yıllardır tiyatrosu ile duyuran böylesi özverili güzel insanların anma törenlerini Ordu Belediyesi gururla organize etsin. Bu gün değilse elbet bir gün sanatına, sanatçısına sahip çıkan belediye ve başkanlarına sahip olacağız” paylaşımı ile dile getirmiş. Haksız da değil. Ordu kültür ve sanatı hala onun yetiştirdiği insanların sayesinde ayakta. Bu yüzden Ordu Büyükşehir Belediyesi de …Ama usta isim Üstüntaş’a memleketi hak ettiği değeri vermese de İstanbul’da büyük bir vefa örneği sergilendi. Üstüntaş İstanbul’da anıldı.
Onlar bu ülkeye ve Ordu’nun kültür ve sanatına sağladığı katkılar ile onlar bizim gözümüzde ve gönlümüzde olacak. Hiçbir zaman unutulmayacaklar. Ancak onları unutanlar …