Başkan Albayrak, fındık sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Tüm yetkililere sesleniyoruz:  Fındık üreticisi destek bekliyor. Fındık üreticisinin, çiftçinin derdini dinleyin kulak verin, böyle devam ederse alacak fındık bulamazsınız!  Her şeyin ateş pahası olduğu ortamda bazı tüccar ihracatçı ve kırıcılar fındık rekoltesi fazla 700 - 750 bin ton, fiyat 75 - 85 TL olursa yeter de artar diye dedikodu yapıyorlardı ne oldu? Ortada fındık yok. Olmayan fındıkta serbest piyasada fiyatlar 90-100-110 TL’ye çıktı. TMO halen açıklanan fiyattan alım yapıyor. 100 dekar civarında fındık bahçesi ola bir üreticimiz yüzde 80 ürün kaybım var. Böyle giderse, fındık bahçelerimi sökeceğim 45 ve 42 dekar bahçelerime hiç girmedim. Tarım Orman Bakanlığımız acilen üreticiye mali destekte bulunmalıdır.

Büyük bir hüsran içerisinde 700 - 750 bin ton fındık rekoltesi açıklandı. Bölgemizde üreticiler geçen yılın yarısı veya üçte biri kadar fındık elde ettiler. Rekolteyi açıklayan fındık baronları ve diğer yetkililerden açıklama bekliyoruz üreticinin fındığını ucuz fiyattan elinden almak için yapılan kumpasın hesabı verilsin. Fındıkta yaşanan fiyat ve rekolte oyununu,   çiftçinin emeğinin,  sömürüsünün nasıl yapıldığını görüyoruz,  anlıyoruz. Fındık çok, rekolte yüksek, fiyat 70-75-80 TL olmalıdır,  yeter de artar, çiftçi fındığını satar, işin aslı harmanda ortaya çıkar. Fındık yok, şimdi fiyat 95-100-110 TL, ortada fındık yok, şebeke büyük…”

EN BÜYÜK KUMPAS

Son yılların en büyük kumpası yapılmıştır. Fındık üreticisinin olmayan fındığı 70-75 TL’den elinden alınmıştır.  TMO halen daha açıklanan resmi rekolte fiyatları üzerinden alım yapıyor, piyasada öyle fiyat kalmadı aslında fiyatlarını revize etmesi lazım, oda oyunun içersinde mi, diye insanın aklına geliyor.  Ortada doğru dürüst bir fındık üretim rakamı yok elde edilen fındık buruşuk acı ve çürük, küresel iklim koşulları, külleme hastalığı,  büyüklerimizin sam yeli dediği çok sıcak rüzgar, başımızın belası kahverengi kokarca böceği nedeniyle verimli, randımanlı, kaliteli fındık elde edemedik

Tahmin değil gerçek rekolte açıklansın, tespit harmanda yapılsın, üreticinin yazılı beyanına dayandırılıp yalan, talan ortadan kaldırılsın. Fındık üreticisi, resmi fındık taban fiyatının 120 TL’ye yükseltilmesini Tarım Bakanlığının dekar başına 170.00 TL olan fındık destekleme ödemesinin 600 TL’ye mazot, gübre destek pirimininde 150.00 TL’ye çıkartılmasını istiyor. Bizi yiyip bitiren, evlerimize odalarımıza kadar giren, fındığımızı mahfeden kahverengi kokarca böceğinin devlet mücadelesi yoluyla ilaçlama yapılmasını istiyor. Rekolte tahminlerine gelince; çiftçiler olarak yıllardır diyoruz ki; ‘Tahmin değil’ gerçek rekolte açıklansın, tespit harmanda yapılsın, üreticinin yazılı beyanına dayandırılsın. Yalan, talan ortadan kaldırılsın.

FINDIĞIN GERÇEK DEĞERİNİN VERİLMESİ ŞART

Fındık milli bir üründür. Gerçek değerini verelim. ‘Bizim fındığımız, Türk Fındığı damak tadı ve lezzeti ile bize yaratanın bir lütfudur. Dünya fındık ülkeleri yanında bizim fındığımız her zaman dünya lideridir. Sermaye ve fındık baronlarının emrinde olanların nasıl bir karamsar fındık tablosu çizdiklerini ibret ve hayretle izlemekteyiz.  Sanki fındıkta tüccar, kırıcı fabrikatör zarar ediyor. Bizler çok iyi biliyoruz ki; bu durum böyle değildir. Fındıkta ortalama 2-2.5 milyar dolarlık dış satım ihracat geliri vardır. Aracı, ihracatçı tüccar,  fabrikatör,  tedarikçi hepsi kazanmaktadır. Uluslararası bir şirket milyonlarca Euro vererek ülkemizde fındık sektörüne giriyorsa sermaye için burada iyi kar, iyi ekmek var demektir.

EMANETE FINDIK VERME

Çiftçiye, fındık üreticisine gelince, bırakın kar etmeyi, emeğinin karşılığını bile alamamaktadır. Buradan fındık üreticisi çiftçiler olarak, fındığın tüm paydaşlarına; Ulusal Fındık Konseyine,  Ziraat Odalarına, fındık ihracatçılarına, FİSKOBİRLİK’e, Tarım Orman Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza çağrımızdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  ‘Milli ekonominin temeli ziraattır’ sözünden, ‘Milletin efendisi çiftçidir’  ifadesinden yola çıkarak,  çiftçinin emeğini hakkını vererek kaliteli üretimi, verimi artıralım. İhracatımızı artırıp, ülkemizin milli ürünü olmayı hak eden fındıktan ülkemiz kazansın.  Yılda en az 2 milyar dolar dış satım geliri elde edilen fındık pazarından hak ettiği payı alamayan, buna rağmen son yıllarda fiyat oyunlarına karşı direnen ürününe, emeğine, alın terine sahip çıkan üreticilerimiz fındığını emanete verme, zararına, yok pahasına tüccara fabrikatöre satma, değerini bulana kadar beklet ‘Emek en yüce değerdir’ diyen ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırla; toprağına, ürününe, emeğine sahip çık.”