Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında üretiminin yoğun olduğu Çam balının, yüzde 90’ının ülkemizde üretildiğini söyleyen Başkan Çiftçi, iklim değişikliğinin ve son yıllarda meydana gelen orman yangınlarının, çam balı için olumsuz etkenler oluşturduğunu ifade etti.
İklim Şartı Çam Balını Da Etkiledi
“Son 3-4 yıl içerisinde iklim şartlarında yaşanan değişiklikle birlikte aşırı sıcak havaların seyretmesi ve orman yangınlarının meydana gelmesinden dolayı bal üretimimizde sıkıntılarımız vardı” diyen Çiftçi,
“Bu sene de çok az üretim oldu fakat, Ordulu arıcılar petekli bal üreticisi olduğu için şu anda bundan faydalanamadılar ama bizim dışımızdaki Aydın, Muğla gibi kesimlerde bulunan arıcılarda ufak çaplı bir üretim var.
“Bu yıl Üretimde Hareketlilik Yaşandı”
Yaklaşık 4 yıldır hiç yok denecek kadar üretimimiz olmadı fakat bu sene ufak tefek bir kıpırdanma olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla olmasa da üretim yapan arıcılarımız var. İnşallah önümüzdeki senelerde de iklim şartlarının elvermesi ile birlikte çam balı üretimi daha iyi olur” diye konuştu.
Çam balının yüzde 90’ınını oluşturan bir ülke olarak ihracat etme noktasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirten Akın Çiftçi, “Çam balının yüzde 90’ının ülkemizde üretilmesi ve ihracat çıkması önemli. Ülkemizde tüketim olarak da bal damak alışkanlığı olduğu için Ege Bölgesindeki vatandaşlar daha fazla tüketiyorlar” şeklinde konuştu.
Haber: Derya Kara/Ordu Yeni Dönem Gazetesi