Ordu'da eskiden popüler olan şu an popülerliğini kaybetmiş bir meslek olan kalaycılığın son temsilcilerinden olan Kamuran Akkaya ile bu mesleğin inceliklşeri hakkında röportaj gerçekleştirdik.

Whatsapp Image 2024 11 02 At 11.32.19 (4)

1976 yılında Ordu’da doğan Kamuran Akkaya, çocuk yaşta mesleğe Ahmet Hamdi Usta ile çırak olarak adım attı. 1980’li yıllarda askere gidene kadar süren çıraklık dönemi, geri dönüşünde Baki Özdemir Usta ile bir yıllık çalışma süreciyle devam etti. 1984’te ise kendi işini kurarak kalaycılık mesleğine adını yazdırmaya başladı. Bugün hâlâ aynı azimle çalışan Akkaya, mesleğini icra ederken müşterilerinden yoğun ilgi görüyor. Kalaycılık işine olan talebin yeniden arttığını belirten usta, "Bakır işimiz biraz gerilemiş olsa da, müşterilerin yoğun talebi sayesinde işlerimizde bir artış yaşıyoruz," diyor.

Whatsapp Image 2024 11 02 At 11.32.19 (7)

Ancak mesleğin geleceği konusunda endişeleri var. Çırak bulmanın zorluğundan bahseden Akkaya, "Eleman yetiştiremiyoruz; bu yüzden bizden sonraki nesillere mesleği aktaramayacağımız için üzgünüm. Bu mesleğin gelecekte yaşaması konusunda şüpheliyim ama devlet desteği olursa devam edebilir," diye ekliyor. Ailesiyle birlikte çalışarak çocuklarına mesleğin inceliklerini öğretmiş; ancak mesleğin nesilden nesile aktarılması için daha geniş bir desteğe ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Whatsapp Image 2024 11 02 At 11.32.19 (5)

Kalaycılıkta başarılı olmanın en önemli faktörlerinin sabır, cesaret ve el becerisi olduğunu vurgulayan Akkaya, kalaycılığın zorlu yanlarından da bahsediyor: "Beden ve kafa yorgunluğu bu işin en zor yanı. Gençler için bu meslek zor değil; sabır ve yetenekle başaramayacakları bir şey yok." Modern dünyanın kandırmacalarına dikkat çekerken, bakırın sağlığa faydalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini de hatırlatıyor.

Kamuran Usta, kalaycılığın ona sunduğu en büyük mutluluğun, müşterilerini memnun etmek olduğunu söylüyor. “Müşteriye temizlenmiş, işlenmiş bakırını teslim ettikten sonra içilen keyif kahvesinin tadı hiçbir şeye değişilmez,” diyor. Mesleğinde saat kavramının olmadığını, gün bitene kadar çalışmaya devam ettiklerini belirten Akkaya, “Akşamın kaçı olursa olsun, o günkü işi bitirmeden dükkânı kapatmayız,” diye ekliyor.

Whatsapp Image 2024 11 02 At 11.32.19 (2)

Kamuran Akkaya gibi ustalar, bakırın güvenilirliğine inanan müşterilerden aldığı destekle kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.