Çamaş Belediye Başkanı Leyla Çıtır, fındık zurufunun organik besin içerdiğini hatırlatarak, toprakların fiziksel yapısını iyileştirmek ve verim için kullanılmasında önemli rol üstlendiğini vurguladı.

Kireç ve azotlu gübre ile ıslatılıp karıştırılan fındık zuruflarının bir yıl bekletildikten sonra organik gübre haline geldiğini belirten Başkan Çıtır, üreticiye bu konuda çağrıda bulundu.  

Türkiye Ziraat Odaları Birliği TZOB Yönetim kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Fındık zurufu, kompost yapılarak bahçelerde gübre olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Fındık Zuruflarını Yakmayın!

Üreticilere, fındık zurufu hakkında dikkat etmeleri gerekilen hususlara değinen Başkan Arslan Soydan, “Fındık üretiminde hasat işleminden sonra fındığın patozla tanelenmesi esnasında atık olarak çıkan fındık zurufu önemli bir organik materyal kaynağıdır. Bir dekar alandan tahminen 20-50 kilo arasında değişen fındık zurufu elde edilebilmektedir. Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmelidir. Yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zurufları yakılmamalıdır” açıklamalarında bulundu.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan: Üretici Fındığını Satmak İstemiyor  - Yeşilgiresun Gazetesi

Doğal Gübre Olarak Kullanın

Fındık zurufunun bahçelerde gübre amaçlı kullanılması için, olgunlaşma sürecinin tamamlanması gerektiğinin altını çizen Soydan, “Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu ‘kompost’ yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır” dedi.