Ferrero Fındık, kaliteli ve sürdürülebilir fındık üretimi için değer zincirinde sürekli iyileştirmeler yapmaya devam ediyor. Ferrero Fındık'ın amacı, "herkes için değer yaratan bir fındık sektörü" oluşturmak. Bu doğrultuda, Ferrero Değerli Tarım sürdürülebilirlik programı 10 yıldır devam ediyor ve Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde 50.000 fındık üreticisine ulaştı. Program kapsamında, 100'ün üzerinde ziraat ve sosyal uzman, insan hakları ve sosyal uygulamalar, çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik, tedarikçi şeffaflığı konularında eğitimler, saha danışmanlığı ve sürekli bilgi desteği sağlayarak, fındık üreticilerine yardımcı oluyor. Toplam 100 bin hektar alanda iyi tarım uygulamaları ve sosyal uygulamalarla üretim yapma imkanına sahip olan fındık üreticileri, Ferrero Değerli Tarım programı sayesinde daha sürdürülebilir ve verimli bir üretim yapabiliyorlar.

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, fındık üreticileri ve ilgili toplulukların kalkınması, işçi ve çocuk haklarının korunması ve çevresel değerlerin geliştirilmesi konularında kararlı bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Ferrero Fındık olarak, değer zincirini uzun vadeli bir bakış açısıyla oluşturduklarını ve sürekli olarak geliştirdiklerini vurgulayan Akın, sivil toplum kuruluşları, fındık üreticileri ve diğer ilgili paydaşlarla iş birlikleri geliştirerek fındık sektörünün gelişimine katkı sağladıklarını ifade etti. Ferrero Değerli Tarım Programı'nın 10. yılında, Ferrero Fındık Bildirgesi ile duyurdukları taahhütleri gerçekleştirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Akın, bu programla birlikte sürdürülebilirlik alanında önemli başarılara imza attıklarını da vurguladı.

Model bahçelerde kalite yaklaşık yüzde 60 arttı

Ferrero Değerli Tarım Programı kapsamında, zirai ve sosyal uzmanlar yıl boyunca sahada fındık üreticilerine eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu hizmetler arasında toprak ve yaprak analiziyle bitki besin ihtiyacına göre gübreleme, su kullanımının optimize edilmesi, zararlı ve hastalıklarla mücadele, doğru budama yöntemleri gibi iyi tarım uygulamaları da yer alıyor. Karadeniz bölgesine yayılan 53 model bahçede gerçekleştirilen etkinliği kanıtlanmış iyi tarım uygulamaları sayesinde fındık kalitesinde yüzde 60'a varan bir artış gözlemlendi. Bu uygulamalar sayesinde fındık üreticileri, verimliliklerini artırırken aynı zamanda çevresel ve sosyal sorumluluklarına da uygun bir şekilde üretim yapma fırsatı buluyorlar.

10 yılda 21 binden fazla çocuğa ulaşıldı

Ferrero, çocukların mutlu bir çocukluk geçirmesi ve korunması ile birlikte fındık üreticisi toplulukların dayanıklılığını artırmaya odaklanarak, Türkiye'deki fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesi için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile iş birliği yapmaya devam ediyor. Ferrero Değerli Tarım programı çerçevesinde, Giresun Üniversitesi, TEGV, Her Yerde Sanat Derneği, yerel yönetimler, fındık tarım aracıları (dayıbaşı) ve fındık üreticileri ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen projelerle, son 10 yılda 21 binden fazla çocuk ve 9 binden fazla aileye ulaşılmıştır.

Bahçeden fabrikaya izlenebilirlik

Ferrero, tedarik ettiği fındıkların bahçeden fabrikaya kadar olan sürecinin tamamen izlenebilir olmasını hedefliyor. Bu amaçla, Ferrero Değerli Tarım programı kapsamında tedarikçi şeffaflığına da odaklanıyor. Fındık kaynağına kadar izleme yapmanın önemi bilincinde olan Ferrero, tamamen şeffaf bir tedarik zincirine ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Ana tedarikçileriyle, insan hakları, sosyal uygulamalar, çevre ve sürdürülebilirlik, tedarikçi şeffaflığı gibi taahhütler içeren sözleşmeler yapıyor. Ferrero Fındık'ın ana tedarikçileri, alt tedarik zincirlerinde taahhütlerinin sağlanması için çalışmalar yapıyor.