Uzmanlar tarafından küçük büyük demeden herkesin, hafta da en az bir kere tüketilmesi gerekildiği söylenen balık, insan sağlığında önemli bir yere sahip. Balığın faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiğini, Ordu Tabipler Odası Başkanı Uzman Dr. Ali Coşkun sizler için yanıtladı.

Damar sistemi sağlığında önemli role sahip olan balığın, kalp ve beyin sağlığı başta olmak üzere tüm organlara faydası olduğunu söyleyen Uzman Dr. Ali Coşkun, “Balıkta 10’dan fazla vitamin vardır. Yağda çözünen vitaminler (A, D, E, K) Kalsiyum, magnezyum ve fosfor deposudur. Magnezyum deyip geçmeyin, enerjinizi (ATP) ona borçlusunuz. Balıkta SODYUM azdır, dolayısıyla ödemi olan ve hipertansiyonu olan hastalara en faydalı gıdadır. Balıktaki en önemli yağ molekülü omega-3 adeta uzun yaşama iksiridir. Omega-3 iyi yönde görev yapan kolesterolü (HDL) Korur, kanı sulandırır, dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarını önler. Omega-3 en fazla çok yağlı Somon balığında vardır. Yağlı olmayan somonlar, omega-3’den fakirdir” açıklamasında bulundu.

BEŞTE BİRİ PROTEİN

Balıkta bulunan protein miktarına değinen Dr. Coşkun, “Balıkta kilosunun ortalama beşte biri kadar protein vardır. Örneğin 500 gram balık yerseniz, 100 gram protein alırsınız. Bu proteine vücudumuzun çok ihtiyacı var. Her dokunun büyümesi, iyileşmesi, güçlenmedi için protein olmazsa olmazdır. Bizim denizlerimizdeki balıklardan en fazla yağ uskumru ’da onun yarısı kadar da orkinos, sazan ve hamsi ’de üçte biri kadar da Alabalık ’ta vardır” dedi.

HAFTADA BİR KEZ TÜKETİLMELİ

Balık tüketiminin sıklığına değinen Coşkun, “Balıklar yumurtlama zamanında tüm bu besin değerlerini yitirirler, o nedenle de avlanmaları yasaktır.  Dondurulmuş balık yerine taze balık, her zaman daha yüksek besin değeri taşır, çünkü dondurulmuş balığın sizin sofranıza gelene kadar hangi koşullarda muhafaza edilmiş olduğunu bilemezsiniz. Balık haftada en az 1 kez, mümkünse on beş günde 3 kez yenmelidir Balıklar kış aylarında mutlaka daha çok tüketilmelidirler çünkü içerdikleri D vitamini nedeniyle, yaz aylarındaki güneşten gelen ışınlarla vücutta sentezlenen D vitamini, kışın yeterince olamayacağı için, balığın D vitamini bunu kışın dengeler. Balık, en sağlıklı olarak ızgara, buğulama şeklinde yenmelidir. Hamileler, asla çiğ, suşi, füme, şeklinde balığı yememelidir ve dip balıklarından da civa toksisitesi nedeniyle uzak durmalıdırlar. Ton balığı dip balığıdır, hamileler yememelidir. Hamileler, bunun için küçük balıklar (hamsi) tercih etmelidirler. Sardalya ve somon da cıva yönünden güvenli balıklardır. Somon deniz somonu olmalıdır” diye konuştu.

HER YAŞ GRUBU TÜKETMELİ

Balığa karşı alerjisi olmayan herkesin ve her yaş grubunun tüketmesi gerektiği bir besin gıdası olduğunu söyleyen Başkan Ali Coşkun, “Hamileler kesin tüketmeli çünkü omega-3, bebeğin sinir siteminin mükemmel gelişimine katkı yapacaktır. Bebeğin özellikle sinir ağından teşekkül eden retinasına çok fayda sağlayacaktır ve ‘’ görme ‘’ daha ileri seviyede olacaktır. Depresif kişilikler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, kalp damar sistemi rahatsızlıkları olanlar, Astım alerjisi olanlar, hamileler, büyüme çağındaki çocuklar mutlaka sık sık balık tüketmelidirler” şeklinde ifade etti. Haber: Yeşim DURKUT