ÖZEL HABER

Başkan İşbakan: “Engelleri Aşmak Lazım!”

Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, Türkiye'de çalışabilir durumda yaklaşık 2 milyon engelli bireyin olduğunu belirterek, bunlardan sadece yaklaşık 160 bin engellinin işgücüne katılım sağladığını ifade etti.

Abone Ol

Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, Türkiye'de çalışabilir durumda yaklaşık 2 milyon engelli bireyin olduğunu belirterek, bunlardan sadece yaklaşık 160 bin engellinin işgücüne katılım sağladığını ifade etti.

Çalışan engellilerin en çok hizmet sektöründe istihdam edildiğini söyleyen Başkan İşbakan, bunun peşini; tarım, İnşaat işleri ve çok az sayıda olmak üzere sağlık, imalat sektörü, finans ve eğitim sektöründe yer aldığını belirtti.

“Kendi Bölüm ve Yeteneklerine Göre İstihdam Edilmeli”
Türkiye'de, engelli bireylerin mezun oldukları bölüm ve yeteneklerine göre uygun pozisyonlarda değerlendirilmesini talep ettiklerini ifade eden İşbakan, “Bazı sektörlerde engelli çalıştırmak, güvenlik ve potansiyel risklere karşı önlem için kanunen yasak. Ancak, engellilerin çalışmasına uygun yerlerde de yeterli sayıda istihdam olmuyor. Örneğin, uzman pozisyonlarına aday aranırken engelli adayların bu seviyede çalışamayacakları ya da verimli olamayacakları düşünülüyor." dedi.

İşbakan, engelli bireyleri iş arama sürecinde en çok ayrımcı tutum ve uygulamaların olumsuz etkilediğini aktarırken, bu durumun genel olarak iş ilanlarında, işe alım sürecinde ve çalışma ortamında ortaya çıktığını söyledi. 

Yetersiz Görüyorlar!
Engellilerin yeterli olamayacağı ve işlerin aksayacağı düşüncesi, işi yapamayacakları gibi önyargılarla işe alımda tercih edilmediğini belirten Başkan İşbakan, “Bunun yanında işe uygun engelli çalışan bulmanın güçlüğü, iş yerinin engellilere uygun hale gelmesi için katlanılması gereken maliyetler de engellilerin istihdam oranını düşürüyor.” diye konuştu.

İşbakan, farkındalığın attırılmasının gerektiğini vurgularken, "Kamu sektöründe engellilere yönelik kotanın uygulanmasında sorunlar olabiliyor. Özel sektörde ise bazı şirketlerde engellilerin işe gelmeleri istenmiyor, sadece maaş ve sigorta ödemeleri yapılıyor" diyor. Şirketlerde engellilerle İletişim konusundaki sorunların uyum sürecini uzattığını belirten Ümit İşbakan, "Her çalışan gibi engelli çalışanların da bireysel olarak değerlendirildiklerinde potansiyellerinin farklı olacağı göz önünde olmalıdır. Diğer çalışanlardan ayırmaksızın, çalıştığı işte beklenen sorumluluk doğrultusunda değerlendirilmeli ve ön yargıdan uzak şekilde objektif olarak performansları ölçümlenmelidir" şeklinde konuştu.

Alınması Gereken Önlemler...
Engellilere mesleki ve beceri eğitimleri verilmeden, onları işgücü piyasasına ve sosyal hayata hazırlamadan, yaşama alanlarını engellilerin rahat hareket edebilecekleri fiziksel imkânlara kavuşturmadan sadece yasayla getirilen zorunlu istihdamın sorunları çözemeyeceğini belirten Başkan İşbakan, Ordu’da spor alanında başarıları ile ilimizi gururlandıran engelli spor kulüpleri ve sporsulara şu şekilde değindi;
“Süper Ligde oynayan Bedensel Engelliler Basketbol Takımı, 2. Lig Ampute Futbol Takımı, Bedensel Engelliler Federasyonu Atıcılık Branşı Milli Takımı Sporcusu ve Kaptanı Cevat Karagöl, Milli Yüzme Sporcusu Eda Kaya, Milli Yüzme Sporcusu Beyzanur Sezgin, Görme Engelli Milli

Atlet Nusrettin Genç, Avrupa Para Tekwando Şampiyonu Şeymanur Emeksiz” 
Spor alanında örnek olan başarılı sporculardan bahseden Başkan Ümit İşbakan, spor alanında olduğu gibi her dalda başarılarını duyurmak istediklerini ifade etti.