Yani kış mevsimleri ile bahar-yaz mevsim araları ve bu geçişler, özellikle Karadeniz bölgesi gibi havanın bir anda değişebileceği iklimlerde, hastalık üretmede çok elverişli ortamlardır.

Hava sıcaklıklarının ani değişim gösterdiği şu günlerde enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaştığını ifade eden Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, bu süreçte yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Hastalığın üretildiği ortamlara değinen Uzm. Dr. Ali coşkun, semptomlar hakkında şu bilgileri verdi; “En sık üzerimize giydiğimiz giysilerin, azaltılması, inceltilmiş olması nedeniyle, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülebilmektedir. Bu hastalık semptomları arasında baş ağrısı, burun akıntısı, ateş, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir, bu rahatsızlıkları takip etmek gerekir, eğer bir günden fazla şiddetini artırarak sürdürüyorsa, derhal hekime müracaat etmek gereklidir. Özellikle boğaz ağrısı ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Çünkü boğaz ağrısında gerek viral olsun gerek bakteriyel olsun enfeksiyon etkenleri, eğer önlem alınmazsa akciğerlere kadar inebilmekte ve zatürre yapabilmektedirler, o nedenle bu tip şikayetler bir gün sonra geçmeyen konumundaysa ve şiddetini daha da artırarak devam ediyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır.”

Karadeniz bölgesinde yaşanan ani hava değişimleri için gerekli önlemler alınması gerektiğini söyleyen Ali Coşkun, “Korunmak için özellikle Karadeniz bölgesinde yaşayan insanların bu ani hava değişimlerini hesap ederek, yanlarında mutlaka bir hırka veya süveter bulundurmaları hatta gerekirse yağmurluk bulundurmaları, ona göre giysi korunmasını yapmaları, korunmak için en yeterli önlemlerden biridir. Birde, her hastalık semptomunun başlangıcında ilk yapılması gerekenin, istirahat ortamına geçmek olduğunu unutmamalıyız” dedi. Haber: Yeşim DURKUT