FINDIK FİYATI MİNİMUM 160 TL OLMALI!”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık fiyatının 160 TL'nin altında olmaması gerektiğini bir kez daha vurgulayarak, geçtiğimiz günlerde açıklanan fındık rekolte tahminini gerçek dışı bulduğunu belirtti.

Akça, yaptığı açıklamalarda, "Bölgemizde özellikle Doğu Karadeniz'de fındık üreticilerinin maliyetlerinin diğer bölgelere göre neredeyse iki katı olduğunu" ifade etti ve bu durumun sadece çiftçileri değil, bölgedeki esnafı, sanayicileri ve ekonominin büyük bir kısmını etkilediğini söyledi.

“Üreticiye Hakkı Verilmeli”

Buradaki çiftçinin geçim kaynağının sadece fındık olduğunun altını çizen Başkan Akça, fındık fiyatı tartışmaları ile ilgili şu ifadelere yer verdi; “Eğer bu fındıktan hak ettiği parayı kazanamazsa 1 senelik geçimini sağlayamayacak demektir. Bu sadece üretici için de değil, bizim bölgemizdeki esnafın, sanayicinin yani bütün kesimlerin neredeyse yüzde 80’inini etki eden bir ürün fındık. Dolayısıyla, fındık fiyatının 160 TL’nin altında olmamasıyla ilgili düşüncemiz sabittir ve elimizden ne geliyorsa, nereye ulaşabileceksek bu işi kurtarabilmek için hangi mücadeleyi yapacaksak hepsini gerçekleştireceğiz inşallah. Temennimiz, en az 160 TL taban fiyat olarak açıklanmasıdır. En geç rakamların da, Ağustos ayının ilk haftası açıklanacağını düşünüyorum. Hasat bu sene belki 1 hafta önce başlayacak çünkü mevsim 1 hafta önde gidiyor. Ben, Ağustos ayının ilk haftasında inşallah üretici bahçeye girmeden, hasata başlamadan ürünün kaç TL olduğunu inşallah bilecek. Temennimiz ve çalışmalarımız bu yönde devam ediyor.”

Açıklanan Rakamın 100 Bin Ton Altında Rekolte Bekliyor!

Geçtiğimiz gün açıklanan fındıkta tahmini rekolte rakamlarını kabul etmediğini ifade eden Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Toplamda 738 bin ton rekolte açıklandı, 4-5 tane ilde ben şişirme rekolte olduğunu düşünüyorum. Örnek verecek olursak Düzce’de 95 bin ton bir rekolte beyan edilmiş bu sene için. Yüzölçümü ve dikili alanı belli olan Düzce’de, rekoltenin sahaya gidilerek tespit edilmediğini, sadece görsel olarak tespit edildiğini düşünüyorum. Bizim bölgemizde ve diğer Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ki illerde yüzde 30’a yakın fındığın döllenme ve kokarcayla alakalı zararı görünüyor. Bu belki de ilerleyen günlerde daha çok artacak. Dolayısıyla ben bu rekoltenin gerçek olduğunu düşünmüyorum. Benim düşüncem 650 bin tonu yukarı geçmeyecek bir rekolte olacağını düşünüyorum.” dedi.

Fındığa Başlama Tarihleri Neden Önemli?

Başkan Akça, iklim koşullarının fındık hasatının 1 hafta erken başlanmasında önemli bir etken olacağını söyleyerek; “Tabi fındığın erken toplanmasıyla alakalı, dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de iklim değişikliği yaşıyoruz. Dolayısıyla mevsim şuan da eskiye göre bir hafta önde gidiyor. Onun için fındık toplama tarihlerinin de bir hafta önce olma ihtimali yüksek. Henüz çalışma yapılmadı fakat zannediyorum ki önümüzdeki hafta içerisinde de fındık toplama tarihleri açıklanacak. Ben şahsım olarak geçen seneden önce fındık hasadı toplama tarihi belli olacaktır diye düşünüyorum. Buradan uyarım da şudur, üreticilerimiz açıklanacak olan tarihlerden önce bahçeye girmesinler. Çünkü her kaybolan bir randıman 3 bin tane asgari ücretlinin maaşına eşit. Bu cebimizdeki parayı boşuna heba etmek, ülkemizdeki döviz girdisini boşuna heba etmektir. Onun için üreticiler, yetkililerin yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak hasatlarına öyle başlamalılar” diye konuştu.