Yaklaşan eğitim-öğretim sezonu ile birlikte çocuklar ve gençler ortak alanlarda daha fazla bir araya gelecek. Bu durum, enfeksiyon rahatsızlıklarının yayılma riskini artırabilir.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yiğit, enfeksiyon hastalıklarının bulaşıcılığı ve bu hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Enfeksiyon hastalıklarının nasıl yayıldığını ve bu hastalıklardan nasıl korunabileceğimizi ayrıntılı bir şekilde açıklayan Dr. Yiğit, bu dönemlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarına şu şekilde değindi;

“Bilinen üzere yurt ve okul benzeri alanlar çocuk ve gençlerin toplu olarak bir arada bulunduğu yerlerdir. Bu tür kapalı alanlarda grip (influenza), soğuk algınlığı, COVİD -19 vb. üst solunum yolu enfeksiyonları, gastroenteritler olarak adlandırılan ishal, kusma ve karın ağrısının eşlik ettiği sindirim sistemi enfeksiyonları, uyuz, mantar enfeksiyonları, bu aralar adını sık duyduğumuz henüz ülkemizde görülmeyen bir enfeksiyon etkeni olan maymun çiçeği hastalığı ve hepatit b, hepatit c ve HIV gibi enfeksiyon hastalıklarının bulaş riski artar.”

“Kapalı Alanlarda Maskesiz Temas ve Ortak Eşya Kullanımı Risk Arttırıyor"

Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve Covid-19 gibi hastalıklar öksürük ve hapşırma yoluyla kolayca yayılabilirken, sindirim sistemi enfeksiyonları, cilt yoluyla bulaşan uyuz ve mantar enfeksiyonları ile kan yoluyla geçen hepatit ve HIV gibi hastalıklar da farklı bulaşma yolları ve korunma önlemleri gerektirdiğinin altını çizen Dr. Özge Yiğit, kapalı alanlarda maskesiz temas, ortak eşya kullanımı ve kişisel hijyen eksiklikleri bulaşma riskini arttığını yapmış olduğu şu açıklamalarda belirtti;

“Üst solunum yolu enfeksiyonlarından başlayacak olursak özellikle Covid-19 influenza yani grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları özellikle hasta olan kişinin öksürük, hapşırma, yada konuşması sırasında havaya saçılan virusların sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşabilir. Bu tür bulaş sık ve kolaydır. Özellikle kapalı alanda uzun süreli maskesiz temas bulaş riskini arttırır. Yine ortak kullanılan eşyalar üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına sebep olabilir. Sindirim sistemi enfeksiyonları (amipli dizanteri, rotavirüs vb) özellikle hasta kişi ile paylaşılan eşyalar, aynı sofrada birlikte yemek yeme sırasında hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşma olabilir. Yine sindirim sistemi enfeksiyonlarının bulaşması hızlı ve kolay olabilir. Bir diğer enfeksiyon uyuz, mantar enfeksiyonları ve maymun çiçeği gibi cilt yoluyla bulaşan enfeksiyonlardır. Bu tür enfeksiyonlar ise daha çok hasta kişilerin vücut lezyonları ve yaralarına eldivensiz direkt temas, ortak çarşaf, kıyafet kullanımı gibi yollarla bulaşır. Ayak mantarlarının ortak terlik ya da çorap kullanımı ile bulaşabileceği dikkate alınmalıdır.  Bu enfeksiyonların bulaşı için uzun süreli ve yakın temas gerekir. Son olarak hepatit b, hepatit c ve HIV enfeksiyonları kan yoluyla bulaşabileceğinden tırnak makası, traş bıçağı ve havlu gibi kanla temas edebilecek malzemelerin ortak kullanımı sonrası kişiler arası geçiş olabilir. Bu tür enfeksiyonların ise bulaşı daha zordur.”

Son Dönemlerde Uyuz Vakaları Arttı!

Tüm bu enfeksiyonlardan hangilerinde yurt ve benzeri alanlarda artışlar görülebildiğine değinen Yiğit, “Mevsimsel açıdan bakıldığında sonbahar ve kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları artarken, yaz aylarında ise sindirim sistemi enfeksiyonlarında belirgin artış görülmektedir. Dolayısıyla okul ve yurtların açık olduğu dönemler baz alındığında özellikle influenza ve soğuk algınlığı olguları ile birlikte son salgınlarla uyuz vakalarında okul dönemlerinde belirgin artışlar yaşanmaktadır” dedi.

Öğrenciler bu enfeksiyonlardan nasıl korunmalıdır?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yiğit, bu hastalıklardan korunma yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı; “İlk olarak yapılması gereken çarşaf, kıyafet, terlik vb eşyaların ortak kullanılmamasıdır. Tırnak makası, tıraş bıçağı ve havlular kişiye özel olmalıdır. Asla ortak kullanılamaz. Yine tuvalet temizliği özellikle ishal ve kusma ile seyreden enfeksiyonların önlenmesinde oldukça önemlidir, odalar sık havalandırılmalı, öğrenciler ellerini sık yıkamalıdır (özellikle yemeklerden önce ve tuvalet sonrasında). Üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishal kusma ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonu olan öğrencilerin okula ara vermeleri diğer öğrencileri korumak açısından çok önemlidir. Yurtta kalıyorsa mümkün olduğunca diğer öğrencilerden uzak durmalı yemeklerini ayırmalıdırlar. Uyuz vb. cilt döküntüsü olan hastaların hızla hekime başvurmaları ve tedavi başlanması öğrenciler arası bir salgını engelleyebilir.”