Karadeniz gazını karaya taşıyacak olan 170 kilometrelik boruların deniz tabanına döşenme işlemi tamamlandı. Bu keşif, toplam piyasa değeri 1 trilyon doları aşan 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervine işaret ediyor ve Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak.
20 Nisan'da karaya çıkarılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah 20 Nisan'da Karadeniz gazımız devreye girecek. Karadeniz gazının ateşini 20 Nisan'da Filyos'ta yakacağız. Sonra da Türkiye yerli gazını kullanmaya başlayacak." ifadeleriyle müjdeyi duyurmuştu.
Sakarya'daki gaz sahasından çıkarılan gaz, 170 kilometrelik boru hattı ile Filyos İşleme Tesisi'ne getirildi ve törenle yakıldı. İlk etapta 10 milyon metreküplük doğal gaz yerli gazdan sağlanacak ve ikinci fazda ise 40 milyon metreküp gaz halkın kullanımına sunulacak. Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketimi 55-60 milyar metreküp civarında ve hedef, 2026 yılına kadar kullanılan gazın yüzde 30'unun Karadeniz sahasından sağlanması. Böylece enerjideki dışa bağımlılığın önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor. Yerli gazın sisteme katılması, doğalgaz ithalatı kontratları konusunda Türkiye'nin elini daha da güçlendireceği öngörülüyor.
"Konutlarda kullanılan gazın tamamını karşılayabilir duruma geleceğiz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Artık milli kaynaklardan gelen, milli kuruluşumuzun ürettiği gazı sisteme basacağız." diyerek şunları kaydetti;
İlk tapta belki ihtiyacımızın tamamını karşılamayacak ama yüzde 25-30 mertebesinde ihtiyacımızı karşılayacak. Sık sık söylüyoruz, Türkiye meskenlerde, konutlarda kullaılan doğal gazın tamamını artık Karadeniz'deki bu rezervden, bu kaynaktan karşılayabilir hale gelecek. Çocuklara ve gençlere çok değerli bir armağan bırakmış olacağız. Çünkü o gün 20 Nisan'da açılışını yaptığımızda, Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı da 23 Nisan'da, 2-3 gün öncesinde yapmış olacağız. İşallah bu kaynağımızı da çocuklarımıza ve gençlerimize başka bir ifadeyle geleceğimize emanet bıakmış olacağız.