Ordu’da eskiden sıklıkla dikilen ve hatta yağ fabrikası bile kurulan Soya Fasulyesi yeniden hayat bulacak. Ordu’da fındık ve mısır ürününün yaygınlaştırılmasının ardından uzun yıllardır üretimi yapılmayan Soya Fasülyesi’nin yeniden üretimi için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.  Deneme üretimleri yapılan Soya Fasülyesi olumlu sonuç verdi. Ordu’nun Sağırlı Mahallesi’nde dikimi gerçekleştirilen soya fasulyesinin üretim alanını ziyaret eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler ve İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz yetkililerden bilgi aldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa başlatılan Ordu İlinde Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği kapsamında bir süre önce Altınordu ilçesi Sağırlı Mahallesi’ndeki 20 dönümlük bir alanda deneme amaçlı soya fasulyesi dikimi gerçekleştirildi. Ordu’da 500 rakıma kadar üretimi yapılan soya fasulyesinin ön verim ve adaptasyon çalışmaları sonucunda ise fındık ve mısırdan daha karlı bir ürün olacağı belirlendi. İçerdiği yüksek protein ve yağ ile kemiksiz et olarak nitelendirilen soya fasulyesinin gelecek yıllarda Ordu’da çiftçiler için alternatif bir endüstri bitkisi olması hedefleniyor.

 “SOYA FASULYESİ ALTERNATIFİN DE ÖTESİNDE BİR GELİR KAYNAĞI”

Soya fasulyesinin dönüm başına getirisinden dolayı fındık ve mısırdan daha karlı bir ürün olacağını belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Ordu’da soya fabrikası var fakat soya üretimi yok. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde soya dikimiyle üretime geçmeye karar verdik. Ordu’da 500 rakıma kadar üretimi gerçekleştirilen soya fasulyesi faydalı ve bir o kadar da verimli bir ürün. Yüzde 45 oranında protein, yüzde 20 oranında da yağ değeri olan soya fasulyesi kemiksiz et olarak nitelendiriliyor. Bu ürün yurt dışında çok yaygın olarak kullanılıyor. Hem insanlar için hem de hayvanlar için çok önemli bir gıda kaynağı” dedi.

Ordu İl Tarım ve orman Müdürü Kemal Yılmaz ise Soya fasulyesinin dönüm başına getirisinden dolayı fındık ve mısırdan daha karlı bir ürün olduğunu belirterek; “Soya fasulyesi alternatifin de ötesinde önemli bir gelir kaynağımız. Soya fasulyesini Ordu’da yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.