Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Bir tarih hazinesine sahibiz. Çocuklarımızın bunlardan istifade etmesi gerekiyor” dedi.
Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü, 8 bin 500 yıllık bilinen geçmişinde 14 medeniyete ev sahipliği yapan şehrin tarihini, kültürünü, geleneklerini, örf ve adetlerini, doğal güzelliklerini, yetiştirdiği önemli şahsiyetleri gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla “Amasya’yı Yaşıyorum” adlı proje başlattı.
Medeniyetlerin köklü miraslarını günümüze kadar taşımayı başarmış Amasya’nın insan hazineleri ile de öne çıkan bir şehir olduğunu vurgulayan Vali Doruk, “Coğrafya ilminin kurucusu Strabon, tıp ilminde çığır açan tedavi yöntemleri ile öne çıkan Sabuncuoğlu Şerefeddin, divan edebiyatının ilk kadın şairi Mihri Hatun, hattatların Piri sayılan Şeyh Hamdullah, Amasya’mızın insanlığa armağan ettiği önemli şahsiyetlerin başında gelmektedir. Yaklaşık 9 asırdır Türk İslam yurdu olan ilimiz Osmanlı Devleti’nin ikinci kez kurulduğu ana da şahitlik etmiş ve yine Cumhuriyet’imizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk de milli mücadelenin temel esaslarını bu şehirde tüm dünyaya ilan etmiştir. Kısaca söylemek gerekirse Amasya kuruluştan kurtuluşa taşıdığı değerleri, köklü kültürü, gelenekleri ve kadirşinas insanı ile Anadolu coğrafyasının eşsiz şehirlerinden biridir” diye konuştu.
Amasya’da yaşayan öğrencilerin hayata hazır olması, bilinçli, şuurlu ve farkındalığı artmış bir insan olarak yetişmesi için gerekli her türlü imkâna burada sahip olunduğunu vurgulayan Doruk, “Burada tarihte zirve yaptığımız dönemlerin eserlerini ve insanlık tarihi ile alakalı da ciddi bir geçmişi bizzat yaşayabiliyorsunuz. Madem böyle bir tarih hazinesine sahibiz, çocuklarımızın bunlardan istifade etmesi gerekiyor. Bu kadim şehri her yanı ve yönüyle genç nesillere de tanıtmamız önem arz etmektedir. İnsan geleceğe yürürken geçmişinden de asla kopmamalı, inancını kültürünü ve geleneklerini en doğru şekilde muhafaza ederek, gelecek kuşaklara aktarabilmelidir. Amasya’yı Yaşıyorum Projesi de işte bu noktada, sevgili yavrularımızın ne denli önemli bir şehirde yaşadıklarını bir kez daha hatırlatmak için oldukça önemlidir. Somut kültürel miraslarımızın yanı sıra, geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi de tüm yönleriyle evlatlarımıza aktarmamız, onların milli bir şuur içinde yetişmelerini ve geçmişin aydınlattığı yolda geleceğe daha sağlam adımlarla yürümelerini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Amasya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen’in projenin detaylarıyla ilgili bilgiler verdiği toplantıya kurum müdürleri ve eğitimciler de katıldı.