Ünye Belediyesi serasında üretilen peyzaj ürünleri şehri güzelleştirirken aynı zamanda mali yükü de azalttı.
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seralarda üretilen süs bitkilerinin peyzaj ve yeşil alanlarında kullanıldığına dikkat çekerek, “Süs ve peyzaj bitkilerini kendisi üreten bir belediye olduk. Bu da ekonomik olarak tasarruf sağladı. Peyzaj maliyetlerimiz böylelikle %40 oranında düştü” dedi.
Ünye Belediyesi sosyal belediyecilik projelerinin yanı sıra istihdama yönelik projelerini bir bir hayata geçiriyor.
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın girişimleri sonucu Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile 2 adet serada kurulmuş ve üretime başlamıştı. Şehrin ihtiyacı olan peyzaj ve süs bitkilerinin üretimi kapasite arttırılarak devam ederken, serada 20 çeşit bitki üretiliyor.
“Peyzaj Çalışmalarında Belediyemizin Mali Yükünü Hafiflettik”
Seranın kurulmasıyla Ünye Belediyesi’nin şehrin yeşil alanlarında kullandığı süs bitkileri kendisinin ürettiğini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Kent estetiğini oluşturacak peyzaj ürünleri özellikle çiçek olsun çalı ve ağaççık bitkiler olsun bunların tamamını dışarıdan satın alarak yapıyorduk.
Bu da ciddi anlamda Ünye Belediyemize maliyet ve yük getiriyordu. Biz de bu maliyet ve yükü hafifletmek, daha uygun fiyatlara bu süs bitkilerini üreterek peyzaj alanlarımızdaki güzelleştirmek adına çalışma yürüttük.
Hazırladığımız projemizi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajanası (DOKA)’na sunduk ve kabul edildi. Böylelikle Ünye’mize iki adet serayı kazandırmış olduk. Ben DOKA’ya da katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
"Yeşil Alanlarımızı Arttırırken Maliyeti Düşürdük”
Seranın kurulmasıyla süs bitkilerinin tohumdan üretilmeye başlandığını belirten Başkan Tavlı, “Yeşil alanlarımızın miktarının artırılmasında ekonomik katkı sağlarken imkanları çok daha verimli hale getirerek kullanmamıza da ciddi katkılar sundu. Belediyemizi %40 oranında maliyet yükünden kurtardı. Böylece daha düşük maliyetle daha fazla hizmet etme imkanı buluyoruz” dedi.
“Gençlerimize Üretimi Aşıladık ve İstihdama Katkı Sunduk”
Sera projesinin üretime katkısının yanı sıra istihdama da katkı sunduğuna dikkat çeken Başkan Tavlı, “Seramız aynı zamanda gençlerimizin, çocuklarımızın seracılık noktasında eğitim almaları ve tecrübe kazanmalarını da sağlıyor. Burada aldıkları eğitim neticesinde kendi arazilerinde bu tür faaliyeti yapmalarına olanak sağlıyor.
Gençlerimizin aile ekonomisine de katkı sağlayabilecekleri tecrübeleri edinmelerine imkan sağlammış olduk. Bu projemizle 25 gencimize eğitim verildi. Eğitim alanında çok başarılı olan arkadaşlarımızdan da 5 tanesini mesai arkadaşımız olarak bünyemize kattık.
Onlarla birlikte bu süs bitkilerini kendi seramızda üreterek şehrimizde yeşil alanlarımızın daha fazla yapılabilme imkanına ve peyzajlarımızın da kendi imkanlarımızla daha fazla alanlarda hizmet verilebilmesi imkanına kavuşturmuş olduk” diye konuştu.
"Batıpark Peyzajının Bitkileri Seramızda Üretiliyor”
Başkan Tavlı serada yetişen bitki ve çiçeklerin aynı zamanda alt yapı çalışmaları %90 oranında tamamlanan Batıpark’ta da kullanıldığını belirterek, “Geldiğimiz bu noktada gerçekten 70 bin metrekarelik yeni yaşam alanı olan Batıpark’ta kullanılacak süs bitkilerini kendi seramızdan temin ediyoruz.
Bu da belediyemize fazla bedel ödemeden, aşırı yük getirmeden yeni yaşam alanımızın peyzaj çalışmasını tamamlamamıza katkı sunacak. Burada kullanacağımız çalı, ağaççık ve süs bitkilerinin üretimleri de devam ediyor” şeklinde konuştu.