Ramazan Bayramı’nda tatlı gıdaların tüketimi konusunda önemli noktalara değinen Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Bir ramazan ayının daha sonuna geldik. Ramazan ayının bitiminde, hepimizin özlediği Ramazan Bayramı var. Ramazan Bayramı’nda bizim Müslüman alemi ve Türk milleti için en önemli özelliği; şekerlerin, çikolataların, evde yapılan tatlıların gelen misafirlere, bayramlaşmak isteyenlere sunulması, ikram edilmesi çok güzel bir gelenek ama kimler için? Sağlıklı insanlar için. Özellikle Alzheimer, şeker, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve kemiklerde erime olan hastaların, şeker tüketiminde minimum seviyede olmaları, mümkünse hiç yememeleri lazım” dedi.

MİDE SAĞLIĞINA DİKKAT!

Ali coşkun, Beslenme düzeni sonrası midenin alıştığı sistemde ani değişiklikler yapılmaması konusunda şunlara değindi; Bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bir de; Ramazan Bayramı boyunca midelerimiz 13-16 saat boyunca aç kaldı. Bu vücudumuzun gerçekten detoks yapma kabiliyeti açısından mükemmel bir fırsattı. 30 gün boyunca vücudumuz kendini toksin maddelerden temizlemiş oldu. Şimdi tekrar eski düzenimize geçiyoruz ama bu düzene geçerken, bu kadar uzun süreli bir açlığın sonunda devamlı çok sık aralıklarda yemek yersek, çok porsiyonlarda yemek tüketirsek midemizde bazı hazımsızlıklar, rahatsızlıklar olabilir.”

Uzm. Dr. Ali Coşkun; “Bunu engellemek için de tedrici olarak gıdaların miktarını arttırmak ve öğünlerin sayısını da tedrici olarak arttırmak gerekir. Ramazan ayının sonunda, yiyeceklere birden yüklenmemeli, yavaş yavaş arttırarak yemeliyiz. Şu unutulmasın, Ramazan ayında uzun süre boş kalan mideyi; tekrar ani bir düzene döndürmek için ani bir hareketle çok aşırı yemek yiyerek, buna çevirmemeliyiz, yavaş yavaş yaparsak midemiz daha rahat edecektir” diye konuştu.