Kalıcı oje ve protez tırnağın tehlikeleri neler? İşlem sonrası oluşabilecek riskler? Bu işlemi yaptıranlar, tehlike ile karşılaşmaması için nelere dikkat etmeli? Uzman Doktor Dermotoloji Uzmanı Gül Şekerlisoy konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kalıcı oje ve protez tırnak uygulamaları son yıllarda çok yaygınlaştığını söyleyen Dr. Gül Şekerlisoy, yapılan işlemin gerçekleşme sürecine değindi; “Tırnak güzelleştirmek için jel oje sürüldükten sonra ultraviyole (UV) ışını yayan bir cihaza sokuluyor ve sertleşerek şekil alması sağlanıyor. Hemen her kuaför ve güzellik merkezinde olan hatta kolayca bireysel olarak satın alınıp ve evlerde bile kullanılan bu cihaz, UV nin etkisiyle hücrelerimizde hasara yol açıyor.”

RİSK İÇEREN UV IŞINLARI!

Kalıcı oje ve protez tırnak işleminde kullanılan UV işleminin tehlikesine ve zararlarına değinen Şekerlisoy, “UV ışınları hücrelerimizde hem oksidatif stres yaratarak hem de DNA düzeyinde mutasyonlara sebep olarak deri kanseri riskini arttırmaktadır. Direk olarak jel oje uygulaması kanser yapar diyemesek te UV maruziyetinin arttırması sonucu meydana gelen DNA hasarı; bazal hücreli karsinom ve yassı hücreli karsinom gibi en sık görülen cilt kanserlerinin yanı sıra, en ölümcül cilt kanseri olan melanoma da zemin hazırlayabilir” dedi.

“ALINABİLECEK ÖNLEMLER”

Tehlikeleri olmasına rağmen takma tırnaktan vazgeçemeyen kadınlar için Gül Şekerlisoy uyarılarda bulundu; “Alınabilecek önlemler arasında; bu uygulamayı yılda 1 veya 2 kereden fazla yaptırmamak, işlem sırasında sadece tırnakları açıkta bırakan koruyucu eldiven kullanımı ve en az 50 spf koruma faktörlü güneş kremleri ile günlük korunma sağlanmalıdır” Haber: Yeşim DURKUT