Doğu Karadeniz’de son yıllarda sıkça görülen doğal afetlerin başında heyelan ve sel gibi olaylar geliyor. Bölgedeki depremlerin, özellikle heyelanları tetiklediği ifade eden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz sahilinin her an büyük bir deprem riski taşıdığına dikkat çekti. Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır” uyarısında bulundu.

Doğu Karadeniz’de Artan Depremler Heyelanları Tetikliyor

Prof. Dr. Osman Bektaş, son yıllarda bölgedeki artan depremler ile birlikte heyelan ve taşkın olaylarının da daha sık hale geldiğini belirterek, bu olayların büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı. Bektaş, Karadeniz Fayı üzerinde meydana gelen küçük depremlerin, bölgedeki heyelanları tetiklediğini ifade etti.

‘Karadeniz Fayı, Sahili Tehdit Ediyor’

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde gerçekleşen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Bektaş, aktif olan Karadeniz Fayı'nın, sahil boyunca büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. “Sahilin güneyi ve kuzeyindeki depremler, bölgedeki yapılaşmayı daha riskli hale getiriyor” diyen Bektaş, 6.6 büyüklüğünde bir depremin çok yakın bir zamanda gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Bölgedeki Depremler, Yamaçlarda Heyelanları Tetikliyor

Prof. Dr. Osman Bektaş, küçük ve orta büyüklükteki depremlerin, bölgedeki yamaçlarda heyelanları tetikleyen önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. 2012 yılından itibaren artan depremlerin, Artvin gibi illerde yamaç hareketliliklerini artırdığını ve bu durumun heyelanları hızlandırdığını açıkladı.

‘Doğu Karadeniz Sahili, Her An Büyük Depreme Hazır Olmalı’

Karadeniz sahilinin her iki deprem kuşağıyla çevrili olduğunu ifade eden Bektaş, 2024 yılı itibarıyla bu bölgede büyük bir depremin yaşanma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bektaş, “Doğu Karadeniz’deki yapılaşma, bu deprem riskine göre yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi