Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucunda “Gürgentepe Çakıldak Fındığı" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Üniversite olarak yapılan çalışmaların meyvesini topladıklarını ifade eden Yılmaz, fındık çeşidinin önemli özelliklerini bilimsel olarak ortaya koyduklarını söyledi. Gürgentepe Çakıldak Fındığı'nın geç donlardan daha az etkilendiğinin tespit edildiğini aktaran Yılmaz, çeşidin kalitesine de değindi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İl Müdürlüğümüz ve Ordu Üniversitemiz iş birliğinde ülkemiz fındık tarımı için gelecek vaat eden ve diğer fındık çeşitlerden 10-15 gün geç uyanması nedeni ile ilkbahar geç donlarından daha az etkilenen “Gürgentepe Çakıldak Fındığı" na coğrafi işaret alabilmek amacıyla çalışmalar başlatmıştık. Gürgentepe çakıldak fındığının tüm önemli özelliklerini bilimsel olarak ortaya koymak için yaptığımız bu çalışmalar neticesinde “Gürgentepe Çakıldak Fındığı'' Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 13 Ekim 2023 tarihinde tescillendi" dedi.
Gürgentepe Çakıldak Fındığı'nın özelliklerinden bahseden İl Müdürü; “Üniversitemiz ile yapılan çalışmalar neticesinde “Gürgentepe Çakıldak Fındığı" nın randıman, beyazlanma oranı, kabuklu meyve kalınlığı vb. meyve kalite özelliklerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çeşidin diğer çeşitlere göre 10-15 gün geç uyandığı ve bu durumda da ilkbahar geç donlarından daha az etkilendiği görülmüştür. “Gürgentepe Çakıldak Fındığı" na coğrafi işaret alınması amacıyla yapılan çalışmalara katkı sağlayan Ordu Üniversitesine, Ordu Büyükşehir Belediyesine, Gürgentepe Ziraat Odası Başkanlığına ve bahçesinde çalışmalar yapılan Hasancık Mahallemizden İsmail SÖNMEZ 'e teşekkür ediyorum. Tescillenen fındığın Gürgentepe ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.