Kışı bekliyoruz, karı bekliyoruz. Kar bir türlü gelmedi derken güzel bir kar yağışı ile karşılaştık. Kelimenin tam anlamıyla kara doyduk ve herkes beyaz cennetten üzerine düşen mutluluğu fazlasıyla aldı. İlk cemre havaya düştü bile. Baharın müjdesini verdi. Mart ayının gelmesiyle bahar takvim yapraklarına da gelecek. Bizler baharda da bazı zamanlar kar yağışına tanık olsak da baharın etkinlikleri artı olarak karşımıza çıkıyor.

Bahar geliyor, çimler yeşeriyor, havaları ısınıyor, tomurcuklar açıyor etrafa mutluluk saçılıyor evren tarafından. Her baharda tüm evren yeniden doğuyor. Tüm evren onu güzel kullanmamız için bize hazırlık zamanı, ekim zamanı bakım zamanı diye vurguluyor. Bu hazırlıklara köylerdeki bahçe işleri de eklenince her sene ki hasadın aslında başlama noktasını da görmüş oluyoruz. Köylerimizde bahar geldiği gibi yapacaklarımızdan bahsedelim birazda;

İlk başta tarlalar sürülerek işe başlanılır ya da imece usulü tarla belleriz.

Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır. Ekim ve gübreleme yapılır.

Fasulye ekilecek yerlerde, tohum yatağı hazırlıkları yapılır. Martın ikinci haftasında gübre atılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır.

Fideliklerde hastalıklara karşı mücadele yapılır.

Tohum ekimi, şaşırtma ve fide dikimine devam edilir. Ilık yastıklar hazırlanır. Bezelye, fasulye, ekimi yapılır.

Tohuma bırakılan sebzelerin bakım işlerine devam edilir.

Fındık bahçesi temizleme işlerine devam edilir.

Birçok işlere start verilir. Atalarımızın da dediği gibi “ Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” atasözü aklımıza geliyor.

Baharın gelişi bizim için yeniden başlama anlamına da geliyor. Tomurcuklar açıyor sonra o tomurcuklar büyüyor ve sonra emeğimizin karşılığını bize veriyorlar. Bahar geldiğinde yeniden doğan her şey için içimizde de yenilenen bir bahar coşkusu oluyor. İçimizdeki bahar coşkusunu doya doya yaşayacağımız bir bahar olarak gel ‘ilkbahar’.