Afrika’da ortaya çıkan ve maymun çiçeği hastalığı sonrası Afrika Birliği, bu hastalığa karşı kıtada acil durum ilan etti.

Dünya genelinde ve ülkemizde bu hastalığa karşı ne derece risk içerisinde olunduğunu ifade eden Uzman Dr. Ali Coşkun, hastalığın belirtileri ve yayılma süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Uzm. Dr. Ali Coşkun, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) geçtiğimiz günlerde Afrika’da ortaya çıkan ve maymunlardan, kemirici hayvanlardan, yabani hayvanlardan, insanlara bulaşan yani bir zoonotik olan maymun çiçeği virüsü hakkında alarm seviyesi verdiğini hatırlatarak, “Daha önce 2022 yılında bu alarm seviyesini vermişti fakat o öldürücü olmayan bir virüs ve genellikle eşcinsel erkekler arasında meydana gelen bir virüs bulaşmasıydı. Fakat bu sefer ki verdiği alarmı bir derece yükseltti çünkü, bütün insanları enfekte edebilen bir virüs haline geldi. Dolayısıyla Dünya sağlık Örgütü böyle bir alarm verdi” açıklamalarında bulundu.

Nasıl Bulaşıyor?

Hastalığın insan üzerindeki etkilerine değinen Coşkun, “Peki nedir bu? maymun çiçeği virüsü aslında tıpkı bir çiçek hastalığı gibi vücutta yaralar, döküntüler meydana gelir ama daha öncesinde ateş, eklem ağrıları, grip benzeri semptomları olan bir hastalık. Bulaşıcı bir hastalık. Yüzde 3-4 oranında bir ölüm oranı var. Önemli, dolayısıyla Dünya sağlık Örgütü herkesin bu konuda dikkat etmesini istedi. Demokratik kongre Cumhuriyeti Afrika’da ortaya çıkan bir virüs ve özellikle yaralarla, ağız sıvılarıyla bulaştığı için ortak eşya kullanımı, çarşaf, havlu, yatak örtüsü gibi bunların ortak kullanılmasıyla bulaştığı için bu durum hastalığın yayılmasını sağlıyor” dedi.

Maymun Çiçeği Hastalığı Üzerine Seyahat Riskleri!

Acil durum ilan edilmesiyle birlikte ülkemizde de alınabilecek önlemlere değinen Ali Coşkun, “Şuan da Afrika’da olmasına rağmen, Afrika’ya seyahatler yasaklanmadığı için insanlar özgürce her tarafa seyahat edebildikleri için, Afrika’dan ülkemize gelen insanlar ve ya başka ülkelere giden insanlar tarafından bir risk olarak kabul ediliyor. Bu insanlar gerçekten ülkemizde de iyi takip edilmeli. Bu durumda gitmeden önce ve geldikten sonra mutlaka sıkı bir kontrolle doktor gözetiminden geçirilmeli. PCR’la bu testlerin yapılması çok önemli. bu hastalığın ülkemizde takip edilmesi daha güzel gerçekleştirilmesi lazım. Muhtemelen Sağlık Bakanlığımızda bu konuda gerekli önlemleri alacaktır. Şuan da, hastalık bir pandemi yapmayacaktır, buna eminim. Çünkü covit-19’da ki gibi solunum yoluyla çok hızlı yayılan bir hastalık değil. Ancak yakın temasla, daha yavaş yayılan bir hastalık. Dolayısıyla şimdilik Afrika Kıtası’nda ve seyahat edenler arasında lokal olarak kalacaktır. Ama önlemlerin de bir şekilde alınması lazım. Gerekirse o bölgeye gidenlere mutlaka ilgili aşıların yapılması gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.