Değerli dostlar!
İslam'n temel hükümleri dört tane temel üzerine kurulmuştur.
Bunlar;
a) kitap; Kur'an'ı kerim.
b) Sünnet; Sünnet ikiye ayrılıyor.
1)kavli sünnet; Resülüllah s.a.v. Söz ile ifade buyurdukları hadisi şerifler.
2) Fiili sünnet; Resülüllah s.a.v. Efendimizin bir konuda bizzat yapmış olduğu harekerler. Mesela Namazın nasıl kılınacağını bizzat yaparak göstermesi v.s. gibi.
c) İcmai ümmet; Kuran'an'ı kerimde ve Hadisi şeriflerde bulunma bulunmayan bir hüküm hakkında Sahabei kiram veya müctehitlerin o konu hakkında verdiği hükümler.
d)Kıyas'ı fukaha; kitap, sünnet ve icmai ümmet te bulunmayan bir hükmün benzer bir hükümle kıyas yapılarak verilmesi. Bunu biraz açacak olursak mesela bugün bilhassa gençle rin başına bela olan bira o devirlerde bira olmadığı için bira kitap, sünnet ve icmai ümmette yoktur. Fakat şarap kur'an'ı kerimde bizzat içildiği zaman insanı sarhoş ettiği için haram kılınmıştır. Peki bira içildiği zaman sarhoş ediyor mu? El cevap ediyor. O halde birada haramdır. Bu konuda Efendimiz s.a.v. "çoğu içildiği zaman sarhoş eden şeyin azıda haramdır." diye buyuruyor.
Değerli dostlar! Sünnet: Hz. Pygamber (s.a.v.) Efendimiz'in ortaya koyduğu örneklik olarak üstün bir değer taşır. Ayrıca Kur'an' kerimi herkes ten iyi anlayan ve ayetlerin ilahi maksadını en iyi bilenin Allah'ın Resülünün olması sebebiyle de Müslüman için vaz geçilmez bir değeri bir önemi vardır. Bu düşünceden hareketle Alimler Kur'an ve sünnet arasındaki ilişkiyi bir kaç başlık altında toplamışlardır. Bu değerlendirmede kısaca Sünnet'in Kur'an'ı kerimdeki anlaşılması zor lafızları açıklama, kapalı hususları açma, genel gibi gözüken hükümleri sınırlandır maumum ifade eden lafızları daraltma ve hakkında hüküm bulunmayan konularda yeni hükümler, koyma gibi görevler üstlendiği vurgulanmıştır. Nitekim başta Namaz, Oruç, Hac ve Zekat gibi ibadetler olmak üzere pek çok ibadet Kuranı Kerim'de muhtasar bir şekil de emredilmiş; uygulaması Sevgili Peygamber(s.a.v.) Efendimize bırakılmıştır.
Ahiret hayatına ait pek çok konu da Kur'an'ı Kerimde ayrıntılı bilgi bulunmamakta ancak sünnette bu konularda yeterince bilgiye yer verilmektedir.
Evet değerli dostlar!
Görüldüğü gibi sünnet islamın ayrılmaz bir parçasıdır. Yani İslamiyet Kur'anla sünnetle ayrılmaz bir bütündür. Bu gün her hangi bir konuda Kur'anda varsa kabul yoksa hadisleri boş ver diyen adlarının önünde kocaman Frof. kelimesi bulunan okumuş fakat kapkara cahil olan sözde ilahiyatçı embesillere bir sorum var: Madem her hangi bir konuda "Kur'anda var mıdır?" diye soruyorsunuz o halde Sabah namazının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılınacağını Kur'anın hangi ayetinde geçiyor gösterin.
Cumanız hayırlı ve bereketli olsun.
Selam ve Dua ile sağlıcakla kalınız.
Not: kısmen alıntıdır. Diyanet takvimi, 09/04/2022 tarihli yaprak.