Karadeniz bölgesindeki mali müşavirler odalarının başkanları, Giresun Mali Müşavirler Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 60. Karadeniz Oda Başkanları Platformu Toplantısı’nda buluştu. 7-9 Şubat tarihleri arasında düzenlenen toplantıya 25 farklı ilden oda başkanları katılım sağladı. Türmob Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Türmob Genel Sekreteri Yahya Arıkan, Platform Başkanı Erol Demirel, Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Ender Sönmez, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’nun da yer aldığı toplantıda, meslek camiasını ilgilendiren önemli konular masaya yatırıldı.
Vergi Adaletinin Sağlanması Vurgusu
Türmob Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, yaptığı açılış konuşmasında ülke olarak yaşanan zorlu süreçlere ve sorumluluk bilincine dikkat çekti. Vergi adaletinin önemine değinen Kartaloğlu, özellikle enflasyon düzeltmesiyle ilgili yürütülen çalışmalara vurgu yaptı.
“Enflasyon düzeltmesiyle ilgili yıllardır süregelen uyarılarımızın ardından, 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması için büyük bir mücadele verdik. Eğer bu uygulama devam ederse, devletin 200 milyar lira dolayında bir kaybı olacağı hesaplanmaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha yüksek vergilerle karşı karşıya kalması, büyük işletmelerin ise daha düşük vergiler ödemesi adaletli bir vergi sistemiyle bağdaşmamaktadır,” dedi.
Yeni Düzenlemeler ve Getirdiği Yükler
Toplantıda ayrıca, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) veri paylaşımı uygulamaları ele alındı. Kartaloğlu, bu düzenlemelerin vergi mükellefleri ve mali müşavirler için ek yükler getirdiğini belirterek, UTTS kapsamında araçlara çip takılması ve bu verilerin özel yazılım firmalarıyla paylaşılmasının yeni bir denetim yükü oluşturduğunu dile getirdi.
Bunun yanı sıra, GİB’in veri paylaşımı için ücret talep etmesi konusunda da eleştirilerde bulunan Kartaloğlu, “Gelir İdaresi, mali müşavirlerin beyanlarıyla oluşan verileri ücret karşılığında finans sektörü dahil birçok kuruma sunmayı planlıyor. Ancak bu veriler, meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerini yürütmek için zaten erişmek zorunda olduğu bilgilerdir. Mali müşavirlerden ek katkı payı alınmamalıdır,” dedi.
Mali Müşavirlere Yeni Yetkiler ve Sertifikasyon Süreci
Toplantıda, mali müşavirlere ‘mali uzman’ unvanı verilerek yerli malı tespiti yapma yetkisi tanındığı da duyuruldu. Bu konuda gerekli eğitimlerin TÜRMOB tarafından verileceğini belirten Kartaloğlu, mali müşavirlerin sertifikasyon sürecini tamamlayarak rapor düzenleyebileceklerini açıkladı.
Türmob Genel Sekreteri Yahya Arıkan ve Platform Başkanı Erol Demirel’in sunumlarının ardından, toplantıya katılan oda başkanları mesleki konulara dair görüş ve önerilerini dile getirdi. 7 Şubat’ta başlayan Karadeniz Oda Başkanları Platformu Toplantısı, 9 Şubat’ta tamamlandı.