Ordu’da, sahil kesimi için açıklanan fındık toplama tarihlerinden erken vakitte bahçeye giren üretici rekolte kaybı yaşayabilir.
Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, her yıl olduğu gibi bu yılda fındık toplama tarih tespit komisyonunun çalışmaları neticesinde bir tarih belirlendiğini fakat bu tarihlere uymayan üreticilerin olduğunu ifade ederek, fındık için olumsuz bir netice ile sonuçlanabileceğini dile getirdi.
“Bu Durumda bir Keşmekeşlik Var!”
Bu yıl için komisyon tarafından açıklanan sahil kesim için 5 Ağustos, ortak kesim 10 ve yüksek kesimler için 17 Ağustos olan fındık toplama tarihlerini hatırlatan Haluk Şensoy, buna rağmen tüm coğrafyada 1 Ağustos itibariyle bahçeye girildiğini ve bu durumun bir teknik eleman olarak kendilerini üzdüğünü söyledi.
Belirlenen tarihe kimsenin uymadığını söyleyen Şensoy, “bu durumda bir keşmekeşlik var” ifadelerinde bulundu.
Bahçeye Erken giren Üretici, Ürününde Randıman Kaybı Yaşayabilir!
Erken bahçeye girilmesi neticesinde fındıkta yaklaşık 1-2 randıman kayıp yaşanabileceğinin altını çizen Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, “Açıklanan tarih teknik olarak fındık olgunlaşmıştır ve o tarihte toplayın demektir. Ama şimdi zamanından önce olgunlaşmayan fındığı toplarsan kesinlikle randıman da aşağıya düşecektir. 53 gelecek olan fındık 52, 51’e kadar düşecektir çünkü olgunlaşması tamamlanmamıştır” dedi.
Fındık Üreticisi Küskün…
Bu durumu fındık üreticisi tarafından gösterilen bir tepki olarak değerlendiren Şensoy, “Fındık üreticisinde bir acelecilik, bir küskünlük var. İşçi maliyetleri hala belirsiz, üretici fındığı bir an önce toplayalım da gözümüzün önünden kaybolsun der gibi bir davranış şekli oluşturmuş durumda. Üretici, yetkililerin fındığa değer vermemesini ürününden çıkarıyor. Eskisi gibi para kazanacaklarından pek ümidi olmayan fındık üreticisi fındığın tekniğine pek önem vermeyerek tepkisini gösteriyor” açıklamalarında bulundu.