Bartın, Düzce, Giresun, Kocaeli, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Zonguldak gibi fındık üretimi yapan illere müjdeli bir haber geldi.
Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen yeni projesi, fındık hasadından elde edilen zurufun çevre dostu bir şekilde geri dönüştürülmesini hedefliyor. Bu proje sayesinde, fındık zurufundan aktif karbon üreterek, enerji depolama alanında kullanılacak süperkapasitörlerin performansı artırılacak.
TÜBİTAK’tan Destek Alan Proje
Proje, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği doktora öğrencisi Şeyma Özlüsoylu tarafından yürütülmekte. Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü’nün danışmanlığındaki bu çalışma, “Fındık Zurufu Lignininden Aktif Karbon Üretimi ve Süperkapasitör Performans Özellikleri” adını taşıyor. Proje, çevre dostu ve düşük maliyetli kimyasallar kullanılarak gerçekleştirilecek ve yüksek katma değere sahip bir malzeme üretmeyi amaçlıyor. BARÜ Fen Fakültesi’nden Dr. Hamza Dünya ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Emin Ergün de projeye katkı sağlayacak.
Enerji Depolamada Çevre Dostu Yaklaşım
Proje yürütücüsü Şeyma Özlüsoylu, enerji depolama sistemlerinin öneminin gün geçtikçe arttığını belirtti. “Taşınabilir elektronik cihazlar ve elektrikli araçlar gibi alanlarda sürdürülebilir çözümler için atık organik malzemeleri kullanarak süperkapasitörler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu proje, çevre sorunları ve enerji krizleriyle başa çıkmada önemli bir katkı sağlayacak” dedi.
BARÜ'den Araştırmaya Destek
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, çevreye duyarlı ve yenilikçi projelere destek vermeye devam ettiklerini vurguladı. Uzun, “Atık maddelerin geri kazanımına yönelik bu projede emeği geçen tüm ekibi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. YÖK Başkanımız ve TÜBİTAK’a teşvikleri için teşekkür ederim” dedi.