Ordu’da Uzun yıllardır  fındık tüccarlığı yapan Şemsi Candan, fındıkta yaşanan rekolte kaybıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Candan, fındıkta yaşanan kalite sorunlarına ve fiyatların düşmesine dikkat çekti.

Candan, özellikle Altınordu Merkez'deki fındığın, kahverengi kokarca zararlısından etkilenmediğini ancak dalda ve harmanda çürüme gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Fiyatlar maalesef ürünün çürük çıkmasından dolayı düşük. Alımlarda ciddi anlamda sıkıntı çekiyoruz. Kokarcanın zararı olmadığını biliyoruz ama fındığın neden çürüdüğü hakkında net bir bilgiye sahip değiliz.”

“Naylon Çuvalda Bekletmek Hata”

Candan, üreticilerin fındığı topladıktan sonra naylon çuvallarda bekletmesinin ürünün kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Bu hatanın yıllardır yapıldığını belirten Candan, "Üreticilerimize her yıl, topladıkları fındığı naylon çuvallarda bekletmemeleri gerektiğini söylüyoruz. Ancak bu yıl, iklimsel şartların da etkisiyle bu durum daha fazla görüldü” dedi.

“Randıman Kaybına Dikkat! Bin TL İçin 6 Bin TL Kaybetmeyin!”

Bu yıl fındığın ortalama 50-52 randıman geldiğini ifade eden Candan, 50 randıman fındığı 110 TL fiyattan aldıklarını belirtti. Üreticilere ürünlerini kurutmaları ve çürük fındıkları ayıklamaları konusunda uyarıda bulunan Candan, “1 ton fındıkta çürük fındıkları ayıklarsanız 15-20 kilo kayıp yaşarsınız, bu da bin TL eder. Ancak ayıklamazsanız 2-3 randıman kayıp yaşar, 1 ton fındıkta 6 bin TL zarara uğrarsınız. Bin TL için 6 bin lirayı feda etmenin bir anlamı olmadığını söylüyorum” dedi.

Candan, üreticilerin, ürünlerini doğru şekilde kurutup, kaliteyi artırmalarının hem kendi menfaatlerine hem de fındık piyasasına olumlu yansıyacağını belirtti.