Ordu’nun Altınordu ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Yılmaz Bindaş, Ekim ayı sonunda açıklanan ihracat rakamlarını değerlendirerek, artan ihracat talebinin serbest piyasadaki fiyatlara yansımadığını, bunun temel nedeninin ise fındıkta yaşanan kalite sorunları olduğunu ifade etti.
“Fındık, İkinci Gelir Kaynağına Dönüştü”
Bindaş, fındığın Türkiye tarımı içinde özel bir yere sahip olduğuna dikkat çekerken, artan maliyetler ve yeterli gelirin sağlanamaması nedeniyle fındığın artık birçok aile için ek gelir pozisyonuna gerilediğini belirtti. Bindaş, “Üreticiler, küçük ölçekli tarım arazilerinde maliyetlere katlanarak çalışmasına rağmen yeterli geliri elde edemiyor, bu da fındık bahçelerinden uzaklaşmalarına yol açıyor. Kalitenin düşmesi ve iklimsel zararlar da bu durumu daha da kötüleştiriyor” dedi.
“Kalite Eksikliği Fiyat Artışını Engelliyor”
Bindaş, Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, 1 Eylül - 31 Ekim 2024 döneminde ihracatın 64.776 ton iç fındık karşılığı 519,8 milyon dolara ulaştığını, talep artışına rağmen kalite problemleri nedeniyle bu durumun fiyatlara yansımadığını söyledi.
“Kokarca Hasarı, Fiyatları Olumsuz Etkiliyor”
Kokarcanın fındık ürününe verdiği zararın da fiyatların düşük kalmasına neden olduğunu dile getiren Bindaş, “Piyasa artık kalite bazında üç gruba ayrılmış durumda: kokarcalı fındık, düşük randımanlı ve çürük oranı yüksek fındık, ve yüksek randımanlı, çürüksüz fındık. Kokarca nedeniyle zarar gören fındıklar en düşük talebe sahip, fiyatları ise buna göre şekilleniyor,” şeklinde konuştu.
“Arz Döneminde Talep Artacak, Fiyatlar Yükselecek”
Bindaş, son olarak piyasada arz dönemi başladıkça talebin artmasını beklediğini vurguladı. “Üreticiler, ellerindeki ürüne sahip çıksın. İhracat artışına rağmen kalite eksikliği nedeniyle fiyatlarda henüz beklenen yükseliş görülmedi ancak talep artışıyla birlikte fiyatlar da toparlanacaktır,” diyerek üreticilere tavsiyelerde bulundu.