Esas verim arttırmalarının hasattan sonra toprak tahliliyle başladığını söyleyen Başkan Arslan soydan, “Fındıkta verimi bütün bahçelerde arttırmamız lazım çünkü verim arttığı zaman dekar başı daha fazla fındık almış olacağız. Bunun için de bilinçli bir tarım yapmamız gerekiyor” dedi.

FINDIK1

“Yapılan İşlemler Verimde Olumlu Yönde Yansıyacaktır”

Yapılan toprak tahlillerinin ardından beraberinde gübre, kireç, kışlık gübreleme şeklinde devam edilmesinde fayda olduğunu söyleyen Arslan Soydan, “En başta fındık hasadından sonra dal budamasını yapmamız lazım. Ardından toprak tahlili yaptırarak uygun olan gübreyi bahçeye vermek gerekiyor. Gübreleri tahlil yaptırdıktan sonra vermek lazım çünkü tahlil yaptırmadığımız zaman acaba hangi gübre denk gelecek, isabet edecek bu belli değil. Hem toprağı olumsuz etkilemiş oluruz hem de, ekonomi olarak cebimizden fazla para çıkmış olur, yani hedefine ulaşamamış oluruz. Beraberinde kireçleme ve baharda muhakkak ilaçlama mücadelesini yapmamız lazım. Devamında bahçe içi temizliğini yapmamız lazım. Bunları yaptığımız sürede muhakkak verimde olumlu yönde yansıyacaktır” diye konuştu.

Haziran Ayında Yapılması Gerekenler

Arslan Soydan, Haziran ayında uygulanması gereken işlemlere şu sözlerle değindi; “Haziran ayında orta ve yüksek kesimlerde yapılması gereken işlemlerden biri ilaçlamadır, muhakkak ilaçlamayı yapmalıyız. Fındık kurdu ve yaprak gübrelerini atmamızda fayda var. Çünkü yaprak gübrelerinin direk yapraktan daha etkin ulaştığını biliyoruz. Atılan gübre hem çotanakları olumlu etkileyecektir hem de, yapraklardan daha iyi bir vitamin alacaktır. Haziran ayında bu işlemleri gerçekleştirebiliriz. Bir de bahçede gereksiz olan otların temizliğini yapmak şart. Bu işlemi fındığa yakın tekrar gerçekleştirmek gerekiyor. Hava sirkülasyonu çok olmayan bahçelerde, külleme hastalığı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmek için de otlardan kurtularak bahçeyi havalandırıp, güneş görmesini sağlamak lazım. Bu sayede mevcut verimi korumuş oluruz.”

Haber: Tülin VAYNİ