ÖZEL HABER

Fındığın Kabusu Olan Hastalık, Rekolte Kaybına Neden Olabiliyor!

Fındık ürününün olgunlaşmaya başlaması ile birlikte fındıkta oluşan külleme hastalığı, ilaçla mücadeleyi bir kez daha hatırlatmış oldu.

Abone Ol

Fındık ürününün olgunlaşmaya başlaması ile birlikte fındıkta oluşan külleme hastalığı, ilaçla mücadeleyi bir kez daha hatırlatmış oldu.

TZOB Yönetim kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, külleme hastalığının bölgemizde ve ilimizde sık rastlanıldığını belirterek bu durumun rekolte kaybına kadar etkisi olabileceğini ifade etti.

Üretici, Mücadeleden Vazgeçmemeli!

Ordu’da özellikle son yıllarda sahil kesimlerinde sıklıkla karşılaşılan külleme hastalığı, fındık yapraklarında ve çotanaklarında oluşturduğu beyaz tabaka ile ürüne zarar verebiliyor. Bunun çözümü ise üreticilerin uygulayacağı bilinçli bir mücadeleden geçiyor.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Külleme hastalığının yaklaşık 7 yıldır ilimizde ve bölgemizde fındık ürünlerinde görüldüğünü belirterek; “Yapraklarda oluşan beyaz bir tabaka çotanaklara da geçtiği taktirde fındık ürününde zarar oluşturabiliyor. Yaprakların büyümesini ve çotanaklarında gelişmesini engelliyor. Hatta çotanaklarda çürümelere neden oluyor.” dedi.

Bu Dönemde Yapılan İlaçla Mücadele, Fındığa Fayda Sağlıyor

Bu nedenle ilaçlama ile mücadelenin önemine bir kez daha dikkat çeken Başkan Soydan, “Özellikle üreticilerimiz, bunu 6-7 yıldır düzenli bir şekilde ilaçlamanın nasıl yapılacağı bilgisine sahip oldular. Hem Tarım Müdürlüklerimiz hem de Ziraat Odalarımızda bu konularla ilgili eğitim ve bilgilendirme, uygulama çalışmaları yaptı.

Birinci boy ilaçlamalar Nisan ayında başladı, Mayıs ayında devam etti ve hatta şuan da havaların da ısınmasıyla beraber külleme hastalığı fındıklarda görülmeye başlandı. Şuan da ilaçlamayı yapanlar var, yapılabilir. Yapılmayan yerlerde, külleme hastalığının daha etkin olduğunu görebiliyoruz. Yapılan bahçelerde ise oranı düşük. Bu kurtaracaktır belki ama mücadele yapılmayan bahçelerde külleme hastalığı görülebiliyor. Fındığın gelecek yıl bile sürgünlerin devam etmesini engelliyor, mevcut çotanaklara da zarar verebiliyor. Bu nedenle ciddi bir hastalık. Kısmen tabi ki yoğun olduğu yerlerde fındık veimini etkileyerek rekolteye bile zarar verebilir, rekolteyi etkileyebilir.” açıklamalarında bulundu.

Fındık üreticilerinin bilinçli ilaçlama yaparak külleme hastalığıyla etkin bir şekilde mücadele etmesi, hem mevcut ürünün korunması hem de gelecek yılın veriminin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.