Fatsalı fındık üreticisi, kahverengi kokarcanın ilçede ki fındıkta oluşturduğu zarardan dolayı fındığını satmakta zorlanıyor.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, yetkili mercilere seslenerek bölgesindeki zarar görmüş fındığın, yağ yapımında kullanılmasını talep ettiklerini belirtti.
Geçtiğimiz yıl ilçenin 1 mahallesinde etkili olan zararlının bu yıl toplamda 89 mahallenin 40’ında etkili olduğunu ifade eden Başkan Gürsu, sahil çevresindeki bütün mahallelerin kahverengi kokarcadan ciddi zarar gördüğünü söyledi.
“Bu Bir Milli Mücadeledir, Bu Bir Seferberliktir”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin normal kriterlerinin üzerinde zarara uğrayan çiftçilerin olduğunu dile getiren Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, üreticiyi mağdur etmemek adına bulunan çözümü şu sözlerle aktardı;
“Bu çürük fındığın çok kıymetli olduğunu, bir milli servet olduğunu unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ve aynı zamanda Fiskobirlik’in de bu çürük fındığı alabilecek bir depo oluşturup o depoda ayrı bir alım yapmasını istiyoruz. Bizim burada şuan da hiç bahçesine girmeyecek olan çiftçilerimizde söz konusudur. Böyle bir talebimiz vardır ve biz bu talebimizi sadece Toprak Mahsulleri Ofisi’nden değil, aynı zamanda Fiskobirlik’ten de böyle bir beklenti içerisindeyiz. İlçemizdeki fındığın bu şekilde alınarak yağ yapılması söz konusu. Devletin eli büyüktür, bu yağları Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla da satılma imkanına sahiptir. Biz de fındık yağı çok değerli ve kıymetli bir yağdır. Burada fındık yağı yapan sanayicilerimizin fındığını Gürcistan’dan aldıklarını biliyoruz. Türkiye’de çürük, yağlık fındık olmadığını biliyoruz. O açıdan onun da bu şekilde değerlendirilmenin değişik yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim burada yağ üretimi ile uğraşan sanayici insanların kendi vatandaşımıza sahip çıkmaları adına böyle bir çalışmayla, hatta bu konuyla alakalı borsalarımızın, sanayicilerimizin mutlaka bir çaba sarf etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu bir milli mücadeledir, bu bir seferberliktir.”
“Durum Çok Vahim, 1 Hafta Sonra Etkisini Göreceğiz!”
Geçtiğimiz yıl yaşadıkları sıkıntılar ile bu sorun hakkında tecrübeli olduklarını ifade eden Gürsu, yetkili mercilere sorunlarını ilettiklerini söyleyerek diğer bölgedeki fındık üreticilerinin konuya çok hakim olmadığını fakat bu yıl içerisinde diğer sahil kesimi ilçelerin de bu sorunla tanışacağını yapmış olduğu şu açıklama ile belirtti;
“Bu kokarca zararlısının verecek olduğu zararlar anlatıldı ama biz vatandaş olarak bunu çok ciddiye alamadık. Bununla karşı karşıya gelip bunun zararını görmeden kendimizi bir türlü izah edemedik. Görmediğimiz ve geri bize dokunmayan hiçbir şey çok fazla canımızı acıtmıyor. Bizzat canımız acıyınca önlemini almak zorunda kalıyoruz. Bahçelerdeki eğer bu mücadeleyi bırakırsak ki vatandaşımız hemen bırakma imkanını yapısına sahip. Çünkü biz fındıktan başka hayatımızı idame ettirecek hiçbir ekonomik güce sahip değiliz. Bunun için fındığı elimizden kaybedersek çok kötü şeyler olabilir. Geçen yıl Fatsa’nın 1 köyündeydi, bu yıl Fatsa’nın 40 tane köyünde zarar verecek. Bizim yaşadığımız bu sıkıntıyı sahil kesimi olan Perşembe’si, Ünye’si, Altınordu’su bunu bu sene yaşayacaklar ve bunu daha önce yaşamadan göremedikleri için tüm söylemlerimiz de çok ciddiye alınmıyor. Durum çok vahimdir. Bunu da 1 hafta içerisinde göreceğiz.”
Başkan Gürsu, konuya ilişkin Genel Müdürlük, Toprak Mahsulü Ofisi, Bölge Müdürü aynı zamanda Bakanlığa yazılı olarak sorunlarını ilettiklerini belirterek her gün istişare halinde olduklarının altını çizdi.