Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaptığı boykot çağrısında Espressolab de yer aldı. Bu durum, kahve zincirinin kime ait olduğu ve neden boykot edildiği sorularını gündeme getirdi. Özel, Saraçhane mitinginde yaptığı açıklamada, "Kahvenin her türlüsünü severim… Türk kahvesi, filtre kahve hepsini severim. Hangisini içerseniz için ama bunu sakın Espressolab’den içmeyin! Bunlar güya kampüsleri ele geçirecekmiş… Kampüste Espressolab’e uğramayacağız, kahvesini içmeyeceğiz." ifadelerini kullanarak Espressolab’a yönelik bir boykot çağrısında bulundu.
Espressolab Kime Ait?
Espressolab, Kocadağ Yatırım çatısı altında faaliyet göstermekte olup, Esat Kocadağ tarafından kurulmuştur. 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde açılan ilk şubesiyle kahve sektörüne adım atan marka, bugün Türkiye ve yurt dışında geniş bir ağa sahiptir. Mart 2024 itibarıyla Türkiye, Almanya, Portekiz, Mısır, Katar, Ürdün, Fas, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Kıbrıs ve Irak gibi ülkelerde toplam 215 şubesi bulunmaktadır. Ayrıca, Avrupa’nın en büyük kahve deneyim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Espressolab Roastery ile de dikkat çekmektedir.
Espressolab Neden Boykot Ediliyor?
Espressolab, ilk olarak 2020 yılında Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir ziyaret sonrası burada kahve içtiklerine dair bir paylaşım yapılmasıyla gündeme geldi. Söz konusu paylaşımda, "Cuma çıkışı dostlarla Espressolab’de birer kahve içtik" ifadeleri kullanıldı ve bu durum kamuoyunda markanın siyasi bir reklam yaptığı şeklinde yorumlandı.
Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Espressolab’ın Sakarya’daki bir şubesini ziyaret ederek fotoğraf çektirmesi, markaya yönelik eleştirileri artırdı. Bu gelişmelerin ardından, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Espressolab’ın üniversite kampüslerinde yaygınlaşmasını eleştirerek boykot çağrısında bulundu.
Espressolab, Kocadağ Yatırım bünyesinde faaliyet gösteren birçok markadan biri olup, aynı grup Emirgan Sütiş, Sütiş Çiftliği, Lokma (Rumeli Hisarı’nda bir restoran), Selfiş (kampüs kantini) ve Staylab (otel) gibi işletmeleri de bünyesinde barındırmaktadır.
Özgür Özel’in 24 Mart 2025 tarihinde Saraçhane mitinginde yaptığı konuşmada Espressolab’ı boykot listesine eklemesi, markanın siyasi gündemde daha fazla yer almasına neden oldu. Bu gelişmelerin ardından kamuoyunda Espressolab’a yönelik tartışmalar sürerken, markanın bu çağrılara nasıl bir yanıt vereceği merak konusu olmaya devam ediyor.