Merhum hocamız bölgenin dinamik, faal isimlerinden, nev'i şahsına münhasır, çok yönlü aksiyoner bir kişilikti.
DİRÂSETTEN İMÂMETE, VÂİZLİKTEN MÜFTÜLÜĞE
Osmanlı dönemi Tokat Medreselerinde 10 küsur yıl eğitim almış ve Müderris ünvânını ihrâz etmiş Şuayipli Gacaroğlu Ahmet Efendi'den 7 sene kadar tedrîsât görmüş, sonrasında kendi açtığı medresede 3 yıl müderrislik yapmış, dolayısıyla bir din âlimi sıfatıyla imamlık, vâizlik, müftülük görevlerinde bulunmuş bir şahsiyettir.
MAKAMDAN CEMİYETE, MEVKÎDEN SİYÂSETE
Bunun yanında, bir o kadar da belediye başkanlığı, meclis üyelikleri yaparak klâsik din âlimi algı ve anlayışının çok ötesinde siyasal, sosyâl, toplumsal hizmetleriyle çok yönlü bir insan olarak çevrede çok etkili olmuş, ayrıca karakter olarak ta kendine has ses tonu, jest, mimik ve hitâbet tarzıyla berâber canlı hâtıralarıyla bulunduğu bölgelerdeki insanlar nezdinde derin izler bırakmıştır.
FEHMİ VAROL; TEK KELİMEYLE
Nitekim biz, Ordu'dan berâber geldiğimiz Hacıbey VAROL Bey hocamızla tâziye için Ulubey Meydanı'ndaki kalabalığın ön tarafına geçerken, yıllarca ilçede görev yapıp, Çelenk hocayla aynı devir ve görev yıllarını yaşamış Millî Eğitim Müdürlüğünden emekli, yörenin değerlerinden Fehmi VAROL Hoca;
"ULUBEY'İN HER TAŞININ ALTINDA ELİ VARDIR"
diyordu dostlarıyla sohbeti esnâsında merhum hocamız için.
BAŞTA MÜFTÜLÜK ve İHL BİNÂSI
Damarlı'ya giderken, Ulubey'de müezzin Ahmet DÜZGÜN hoca'nın evinin altında bir odada kalarak kendisinden yazın 2 ay özel ders aldığını söyleyen emekli vâiz Osman ÇELİK sohbetin bir yerinde şimdikinin yanındaki önceki müftülük binâsını Mehmet ÇELENK Hocamızın yaptırdığını, hattâ inşaatta kendisinin de malzeme çektiğini anlattı. Belediye hizmetlerinin hâricinde olarak İmam-Hatip Lisesi binâsının da ÇELENK HOCA'nın eseri olduğunu belirtti.
TÜRBE ve KUR'AN KURSU
Biz de o gün cenâzeye giderken mezarlığı geçerken ve geçince gördüğümüz gibi SÂLİH DERVİŞ TÜRBESİ ve açılışı sağlanamayan, şimdi başka bir işlev gören KUR'AN KURSU niyetiyle yapılan binâ da onun eseri, yâni öncülükler ona âit bildiğimiz kadarıyla. Hattâ Jandarma, ya da şimdiki Silâh Fabrikası binâsı. Hep onun öncülük veyâ sevk ve idâresiyle hayât bulan hizmetler. Allâh CC râzı olsun.
EFSÂNE MÜFTÜ, HÂRİKA BAŞKAN
Tüm bunlardan dolayı, Ordu Gazete haber sitesi olayı verirken başlıkta "Ulubey'in Efsane Müftüsü Mehmet ÇELENK" ifâdesini kullanmış. Ki el'hak doğru. Merâsim boyu edindiğimiz intibâ, katılımın boyutu, sohbet aralarında telâffuz edilen cümleler bunun böyle olduğunu gösteriyor.
TASHİH NİYETİYLE; KISACA, YENİDEN
Mehmet ÇELENK'in kimliği, ya da hayâtına dâir bilgileri de, Diyânet sitesinden ihtisâren, biraz tekrar olacak ama, daha önce paylaşılan kimi yanlış bilgileri tashih niteliğinde, yeniden kısaca veriyoruz:
DAMARLI'DAN ŞUAYİP'E, BAFRA'DAN ZARA'YA*
"20.04.1933 yılında Gölköy İlçesi Damarlı köyünde doğdu. İlköğrenimini köyünde bitirdi. 1948 yılında Medrese Eğitimine başladı 1955 yılında Medrese eğitimini tamamladı. Doğum yeri olan Damarlı köyüne medrese açıp 3 yıl Arapça dersleri verdi. 1958 yılında askere gitti. Askerden geldikten sonra Bafra İlçesi Gelenmağrı köyünde bir yıl fahri imam-hatiplik yaptı. Daha sonra Sivas İli Zara İlçesine ramazan vaizliği için gitti.
MÜFTÜLÜKTEN EMEKLİLİĞE
Orada iken vaizlik sınavını kazandı ve 21.02.1962 yılında vaizlik görevine başladı. 1966 yılında Ordu İli Ulubey İlçesine atandı. 1982 Yılında burada müftü iken erken emekli oldu. 1984-1985 yılları arası Ulubey Belediye başkanlığı görevi sonrası 2004 -2014 arası yıllarda da İl Genel Meclisi Üyeliği yaptı."
KADİRŞİNÂSLIK ADINA SİZLER DE YAZIN
Daha yazacaklarımız, kayıt ve notlarımız var. Ama hep bizden olmasın. Paylaşımlarımıza gelen kimi yorum ve mütâlaalarla yazıya biraz çeşni katalım. Bu arada sizlerden de bu ve benzeri yazdıklarımıza yorum kısmından birkaç cümleyle katkı bekleyelim. Biz de, gelecek bu yazılarınızı sizin adınızla değerlendirip çağımıza tanıklık ve de bir aziz hâtıraya kadirşinâslık mâhiyetinde not düşmeye çalışalım inşâllâh. Aşağıdaki birkaç misâlde olduğu gibi:
GÖNÜL DOSTLARININ İMÂMESİ
Ârif Emre BAYTAR: MERHUM BABAMIN MUHABBET BESLEDIGI ,GONUL DOSTLARININ IMAMESI, AILE BUYUGUMUZ MESABESINDE HURMET DUYDUYGUMUZ
ILIM HAZINESI,GONUL INSANI,HIZMET ve DAVA ADAMI BIRGUZEL INSAN MERHUM MEHMET CELENK HOCAMIZ.
YINE KISA ZAMAN DILIMINDE AMCA BILDIGIMIZ Alı YILMAZ, Selahaddın ERDEM ve COK KIYMETLI CELENK HOCAMIZ DAR-I BEKAYA GOCTULER.
MEKANLARI NURdan ŞENLIK OLSUN.
NE MUTLU İYİLİKLE ANILANLARA
Duygularını şiir diliyle ifâde eden Hüseyin GÜRLEYİK Bey arkadaşımız da şöyle diyor:
"Kendi gitti bekâya
Namı kaldı arkaya
Beden ölür ün kalır
Dünya benzer şakaya."
Allâh daimi mekanını âli eylesin, ne mutlu iyilikle anılanlara.
YERİ KOLAY DOLMAYACAK BİR İNSAN
Burhan DUMAN: Rabbim rahmet eylesin mekanı cennet olsun muhterem hocamızın bir dönemim son ve önemli temsilcisi yeri kolay doldurulacak gibi değil...
CESUR, ÇALIŞKAN, GÖNÜLLER FÂTİHİYDİ
Ezher SEVİNÇ: Allah CC gani gani rahmet eylesin.
GÖK KUBBEDE HOŞ SEDÂ bırakanlardan.
Allah CC peygamberimize komşu eylesin.
Cesur, çalışkan, gönüller fatihi, samimi bir müslüman olarak tanıdık.
"OKUMAYA EN ÇOK ZAMANI VE İHTİYÂCI OLAN AMA HİÇ OKUMAYAN KİŞİLERİZ HOCA" derdi.
Haklı mıydı bilmiyorum.
SICAĞI SICAĞINA, KATALIM HÂTIRA AĞINA
Sosyâl medyada paylaştığımız yukarıdaki yazımıza gelen iki değerlendirmeyi, örnek olarak sıcağı-sıcağına sizlere ve kayıtlara arzedelim:
TASRÎH, TASHİH ve TEŞEKKÜR
Daha önceki yazılarımızda, muhâkeme etmeden olduğu gibi aldığımız kimi metinlerde merhûmun emeklilik yılı olarak 1964 geçmişti. Bu da 30'lu bir yaş olarak imkânsızdı. Câhit Bey arkadaşımızın dikkatinden kaçmayan bu husûsun gerçeğine ulaşınca konuyu tasrîh ve dolayısıyla tashih cihetine gitmiş olunca bu cihete Câhit Bey kayıtsız kalmamış tabiatıyla. İşte buyrun:
Câhit ŞÂHİN: Teşekkür ederim tashih için.
İLMİYLE ÂMİL, TESİRİYLE KÂMİL BİR ÂLİM
Muammer KILIÇ: Bir efsane, çok değerli, ilmiyle amil bir âlim geçti bu dünyadan... ÇATALPINAR, ÇAMAŞ, KORGAN bölgelerinde bir çok sohbet toplantılarında ses düzeni kurardım hocamıza. O yüksek tevazusuyla teşekkür eder; duasını alırdık.
TAVSİYE VARIŞI, EL ÖPME YARIŞI
Ünyenin bir beldesinde hocamızı tavsiye ettik.
Kıymetli hocamiz davete geldiğinde, onu tanimayanlar sohbetin sonunda adeta hocamızın elini öpme yarışına girmişlerdi... Allah ganî ganî rahmet eylesin...
GAZZE'DE MASA, DÜNYÂDA TASA
Muammer Bey'in bu duâsına gönülden âminlerle yazımızı tamamlarken, katkı verenlere teşekkürlerle berâber Gazze'de ateşkesin hayırlı olması, topraklar başta olmak üzere, artı olarak insânî hak ve özgürlüklerin kesbine medâr olması, dolayısıyla masada, şehitlerimizin kanlarının yerde kalmaması temennîsiyle,
DOĞU TÜRKİSTAN, MAZLUM HERKESTEN
bilhassâ maddî-mânevî, akla hayâle gelmedik her türlü işkence, gasp ve zulme dûçâr vaziyetteki Doğu Türkistan öncelikli olmak üzere tüm mazlumların kurtuluşunu müyesser kılması niyâzıyla Rabbimize yalvarıyor, cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...