Özellikle daha çok evde olduğumuz, tüm iletişimi akıllı telefonlar ve uygulamalar üzerinden kurduğumuz, işleri bilgisayar, tablet ve telefonlarla yürüttüğümüz bugünlerde gözleriniz kızarıyor, kuruyor, bulanıklaşıyor, omuz ve sırt ağrıları gibi sorunlar yaşıyorsunuz. Dijital Göz Yorgunluğu’na dikkat...

Günümüzde dijitalleşme, gözlerde farklı birtakım sorunları da beraberinde getirdi. Tüm dünyanın hızla adapte olduğu, tüm bilgi, ticaret ve sosyalleşmenin dijital ortamda yaşandığı bu çağda gözler doğal yapısının dışında bir etkileşimin içinde. İnsan gözünün doğal odak uzaklığı uzak mesafe iken, dijitalleşmeyle birlikte görme gereksinimleri bu yeni duruma uyum sağlama adına değişimler geçirdi. İş, sosyal yaşam, iletişim, etkileşim, eğlence, haber ve günlük araştırmalar dijital dünyayı içine alan akıllı telefon, tablet ve gittikçe küçülen, fonksiyonları artırılan diz üstü ve masa üstü bilgisayarların içinde, parmaklarımızın ucunda.

Bu süreçten gözler nasıl etkileniyor? Gözleri korumak için neler yapılmalı? Dijitalleşen dünyaya gözler hazır mı?

Günümüzde hayatın vazgeçilmezi oldu akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar… İşimiz telefon, tablet ve çeşitli uygulamalar sayesinde fiziki olarak ofiste bulunmaya gerek kalmaksızın mobil hale geldi. Bilgiye erişim kolaylaştı. Tüm bu dijital dünyaya gözlerin adaptasyonu doğal bir akış içinde gerçekleşmiyor. Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomlar da artmaya başladı. Dijitalleşme ile literatüre yeni bir kavram girdi: ‘Dijital Göz Yorgunluğu’. 

Modern dünyada dijitalleşme sonucunda ortaya çıkan, ‘Dijital Göz Yorgunluğu’ nedir? ‘Dijital Göz Yorgunluğu’ gerçekten bir toplum sorunu mudur?

‘Dijital Göz Yorgunluğu’, dijital ekranlara 2 saat veya daha fazla süre bakmaktan kaynaklı olarak hissedilen ve yaşam konforunu olumsuz etkileyen göz yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Bulanık görüş, gözlerde batma, sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, yorgunluk, kuruluk, gece görüş zorluğu ve kaşıntı gibi semptomlar oluşturan ‘Dijital Göz Yorgunluğu’ baş, boyun, sırt ve omurga ağrıları gibi ekstraoküler ve oküler sorunlara sebep olarak yaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Dünya çapında 60 milyona yakın kişiyi etkileyebilen bu sendrom, artık bir toplum sorunu haline gelmiş durumunda.

Baş, boyun, omurga ağrılarının sebebi göz problemleri olabilir

 Gözlerin tüm bu dijital dünyaya adaptasyonu doğal bir akış içinde gerçekleşmiyor. Dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın göze zarar vermesini ve gözde kuruluğu önlemek ve akomodasyona destek olmak açısından özellikle yoğun dijital kullanıma maruz kalanların herhangi bir kırma kusuru bulunmasa da gözlük kullanması son derece önemli. Normalde dakikada 25 kez gözlerimizi kırpıyoruz. Dijital cihazlara sürekli odaklanarak bakıldığında bu sayı dakikada 10’un altına, hatta dikkatlı bakıldığında 5-6’ya kadar düşebiliyor. Bu da gözlerin kurumasına ve gerekli nemi sağlayamamasına neden oluyor. Dijital ekranlar karşısında geçirilen uzun saatler bulanık görüş, gözlerde batma, sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, gözlerde yorgunluk, kuruluk, kaşıntı gibi semptomların yanı sıra baş, boyun, omurga ağrılarına sebep olarak yaşam konforunu da olumsuz etkiliyor. Dijitalleşmenin yarattığı problemlerin farkında olan Seiko Optik, günümüz dijital dünyasına çözüm olarak geliştirdiği SmartZoom SuperResistantBlue (SRB kaplama) ile daha uzun saatler bilgisayar ve ekranlar karşısında rahatlıkla ve herhangi bir semptoma maruz kalmadan çalışılmasına olanak sağlıyor. Yaşam konforunun artırılması açısından özellikle daha çok evde olduğumuz ve dijital ekranlar karşısında uzun saatler geçirdiğimiz bu günlerde göz sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sürecin sonunda göz muayenelerini atlamayın.

Dijital Göz Yorgunluğu iş gücü kaybına sebep oluyor

Yoğun dijital ekran kullananların birçoğu gözlerde yorgunluk, yanma, kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, sulanma, bulanık veya bazen çift görme, nesnelerin etrafında hareler görme gibi oküler semptomların yanı sıra duruş bozukluğu, baş ağrısı, omuzda ve sırtta ağrı ile konsantrasyonda azalma gibi ekstraoküler şikâyetler yaşamaktadır. Görmede yaşanan bu semptomlar vücut ve mental yorgunluk yaratarak işgücü kayıplarına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar bu durumun iş yaşamındaki üretkenliği yüzde 40’a kadar azaltabileceği yönündedir.

Yoğun dijital cihaz kullanımı çocukların göz sağlını tehdit ediyor

Yeni nesil çocuklar doğal olarak dijital dünyaya doğuyor. Bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Hatta eğitimleri bile dijital olarak görüyor. Oyunlarla bilgisayar, tablet ve telefonlarda çok fazla zaman geçiriyor. Çocukların yüzde 65‘e yakını günde 2, yüzde 33‘e yakını 3 saatten fazla dijital cihaz kullanıyor. Dijital ekranlarda aşırı zaman geçiren çocuklarda miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların oluşma riski oldukça yüksek. Bunun yanı sıra çift görme, bulanıklık, göz yorgunluğu gibi etkiler öğrenme güçlüğü ve konsantrasyonda azalma gibi problemler yaratacağından ebeveynlerin dikkatli olması çok önemli. Görme duyusu çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin yüzde 80’den fazlasının algılanmasına yardım ediyor. Bu açıdan çocukların düzenli göz muayenelerinin yaptırılması, farklı aktiviteler ile çocukların dijital odaklardan uzaklaştırılması ve belirli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi oldukça önemli.

Bu adımları atarak yaşanan şikayetler minimize edilebilir

* Kırma kusurları, özellikle mavi ışıktan kaynaklı ağrılar ve yakından yakına geçişlerin olumsuz etkilerini azaltmak için gözlük kullanılmalı.

* 20 dakikada bir yaklaşık 20 saniye boyunca gözleri 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzağa odaklayarak dinlendirmeli.

* TV ve bilgisayar ekranları ile minimum 50cm mesafesi korunmalı. Duruş pozisyonunu korunarak dik oturulmalı.

* Ekran parlaklığı gözleri rahatsız etmeyecek şekilde ve ortam ışığına göre ayarlanmalı. Yansımaları azaltan ekran veya ekran koruyucular kullanılmalı.

* Üst kapağın dinlenmesi, gözyaşı ile gözün nemlenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaşarak net ve berrak görüşün sağlanması için düzenli olarak gözler sık sık kırpıştırılmalı.

* Her iki saatlik çalışmadan sonra yaklaşık 10 dakika kalkıp dolaşılmalı.

* Rutin göz muayeneleri aksatılmamalı, şikayetler yaşandığı taktirde gerekli merkezlere müracat edilmeli.

* Gerekirse hatırlatıcı alarm kurulmalı ya da uygulamalardan ekran kullanım süresi takip edilmelidir.