Ordu ilinde genel olarak; Palamut, Hamsi, İstavrit, Barbunya, Lüfer, Mezgit gibi balıkların avcılığının yanı sıra Deniz salyangozu avcılığının da yapıldığını söyleyen Ordu Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Metin Gürel, “Akdeniz’de 15 Nisan-15 Eylül, diğer denizlerimizde ise 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ağları, trol ve algarna ile su ürünleri istihsali yasaktır. Karadeniz’de; 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun İli, Yaka kent İlçesi, Çayağzı Burnu ile Ordu İli, Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça balığı avcılığı serbesttir. Yine Deniz salyan gozu avcılığı dönem boyunca dalma yöntemi ile yapılabilir” dedi.


DÖNEM BOYUNCA YASAK
Bütün karasularında 15 Nisan - 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan balığı avcılığının yasak olduğunu söyleyen Müdür Gürel, “Parakete ve

fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı dönem boyunca yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm’den küçük olamaz” ifadelerinde bulundu.

Palamut bolluğunun yaşandığı bir sezon olduğunu vurgulayan Metin Gürel, “2022-2023 su ürünleri avcılık sezonu palamut avcılığı bakımından balıkçılarımız için
çok verimli bir sezon olurken, yapılan istatistiklere göre son yılların en fazla palamut avcılığının yapıldığı bir sezon olmuştur. Palamut avcılığının yanında; istavrit, hamsi, barbunya, lüfer ve mezgit balığı avcılığı da İlimizde yoğun bir şekilde yapılmıştır” diye konuştu.Sezon başında fazla avcılığı yapılmayan hamsinin kasım, aralık ve ocak aylarında yoğun bir şekilde avcılığın yapıldığını söyleyen Müdür Gürel, “Hamsi balığının etveriminin düşük olması sebebiyle Bakanlığımız 21 Şubat 2023 tarihinden itibaren sezon sonuna kadar Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında hamsi balığı avcılığını yasaklamıştır. Yasaklamanın önümüzdeki avcılık sezonu için önemli olacağı düşünülmektedir” şeklinde konuştu.


İKLİM ŞARTININ ETKİSİ OLDU
Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Metin Gürel, İklim şartlarının deniz ürünlerine şu ifadelerle değindi; “Son yıllarda iklim değişikliğinden dolayı, kış aylarının kurak ve yağışsız geçmesi, akarsulardan denize gelmesi beklenen planktonların bol miktarda olmamasından dolayı hamsi balığının yeterince beslenemediği ve et veriminin düşük olduğu değerlendirilmektedir.” Metin Gürel; “Sürdürülebilir avcılık, balıkların yaşamlarında en az bir kere üremelerine imkân verilmesi ile sağlanır. Stokların korunması için balıkçılarımızın; 1380 Sayılı Su ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve Tebliğ ile getirilen düzenlemelere uygun olarak avcılık yapmaları gerekmektedir” duyurusunda bulundu.
Haber: Yeşim DURKUT